Gerechtelijke organisatie

Schadevergoedingsregeling voor vrijgesproken verdachten aangepast

Den Haag, maandag 23 juni 2008 - Per 1 september gaan de normbedragen voor schadevergoeding aan verdachten die worden vrijgesproken, omhoog. De nieuwe normbedragen zijn vastgesteld door het Landelijk Overleg van Voorzitters van Strafsectoren van rechtbanken en gerechtshoven (LOVS).

De normbedragen hebben betrekking op schadevergoeding "wegens de in verzekering of voorlopige hechtenis doorgebrachte tijd in een politiecel of huis van bewaring, indien een zaak is geëindigd zonder oplegging van een straf of een maatregel". Voor voorarrest dat vanaf 1 september 2008 is ondergaan, gelden in plaats van de normbedragen van respectievelijk EUR 95,- en EUR 70,- per dag, voortaan de bedragen EUR 105,- (politiecel) en EUR 80,- (huis van bewaring) per dag. Een van de redenen voor aanpassing van de bedragen, is inflatiecorrectie.

Oriëntatiepunten
De normbedragen voor schadevergoeding maken deel uit van de zogenoemde oriëntatiepunten voor straftoemeting. Deze landelijke afspraken zijn gepubliceerd op Rechtspraak.nl en kunnen door een ieder worden geraadpleegd. Zij vormen niet-bindende uitgangspunten. De rechter is in een concrete zaak dan ook bevoegd daarvan (naar beneden of omhoog) af te wijken.

LOVS
De nieuwe normbedragen zijn vastgesteld door het Landelijk Overleg van Voorzitters van Strafsectoren van rechtbanken en gerechtshoven (LOVS). Dit orgaan is in 1998 opgericht. Het LOVS probeert onderwerpen rond de strafrechtspleging onderling af te stemmen. Met het oog hierop heeft het LOVS in 2003 de Commissie Rechtseenheid ingesteld, bestaande uit rechters en raadsheren, afkomstig uit de strafsectoren van verschillende rechtbanken en gerechtshoven. Deze commissie heeft tot doel om de eenheid in uitspraken van de diverse gerechten te vergroten.

Nieuwe afspraak
Als een strafzaak eindigt zonder oplegging van straf of maatregel kan de rechter de (gewezen) verdachte op grond van artikel 89 van het Wetboek van Strafvordering een schadevergoeding toekennen. Ter bevordering van de rechtseenheid heeft de Commissie Rechtseenheid in het verleden voorstellen gedaan om tot landelijke overeenstemming te komen over de hoogte van dit type schadevergoeding. De commissie heeft in enkele ontwikkelingen (waaronder de geldontwaarding) aanleiding gezien om de bestaande LOVS-afspraak `Schadevergoeding bij voorarrest' bij te stellen. Op 6 juni 2008 is deze LOVS-afspraak laatstelijk door het LOVS vastgesteld. Sindsdien luidt de afspraak als volgt:

"Normbedragen voor schadevergoeding wegens de in verzekering of voorlopige hechtenis doorgebrachte tijd in een politiecel of huis van bewaring, indien een zaak is geëindigd zonder oplegging van een straf of een maatregel:

- politiecel: EUR 95,- per dag;

- huis van bewaring: EUR 70,- per dag.

Voor elke dag die in beperkingen in een huis van bewaring of in een extra beveiligde inrichting (EBI) is doorgebracht, wordt boven de standaardvergoeding van EUR 70,-, een vergoeding toegekend van EUR 25,-.

Bij het bepalen van het aantal dagen dat de verzoeker in een politiecel of huis van bewaring heeft doorgebracht, dient aansluiting te worden gezocht bij artikel 136 lid 1 van het Wetboek van Strafvordering. Ingevolge deze bepaling wordt onder één dag verstaan een tijd van vierentwintig uren. Dit brengt mee dat de dag van de invrijheidstelling niet voor vergoeding in aanmerking komt. De eerste dag van de inverzekeringstelling wordt naar de maatstaf van een volledige dag vergoed.

Een dag die begint op basis van een vergoedingsmaatstaf van EUR 95,-, maar die overgaat in een dag met een vergoedingsmaatstaf van EUR 70,- wordt aangemerkt als een dag tegen een vergoedingsmaatstaf van EUR 70,-.

Ten aanzien van voorarrest dat vanaf 1 september 2008 is ondergaan, gelden in plaats van de normbedragen van respectievelijk EUR 95,- en EUR 70,- per dag, de bedragen EUR 105,- en EUR 80,- per dag."

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 23 juni 2008 Naar boven