Gemeente Den Haag

Maatregelen om kwaliteit bedrijventerreinen te bevorderen

Het gemeentebestuur van Den Haag gaat bij de (her)ontwikkeling van bedrijventerreinen maatregelen nemen om verspilling en verrommeling van de ruimte te voorkomen.

Bestaande en aan te leggen bedrijventerreinen moeten zo beter bestand worden tegen de tand des tijds.

Om een duurzame kwaliteit te bereiken op bedrijventerreinen, is een duurzaamheidskader ontwikkeld. Dat is een hulpmiddel, waarmee van verschillende typen bedrijventerreinen kan worden opgezocht welke acties noodzakelijk zijn om ook op de lange duur een mooi en aantrekkelijk werkgebied te houden. De gemeente zal bij de bouw van eigen vastgoed op bedrijventerreinen het goede voorbeeld geven. Ondernemers die plannen ontwikkelen krijgen hulp en advies.

Duurzaamheidsadviseur
Voor de bedrijventerreinen Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek, Uijtenhagestraat en deelplan 24 (Ypenburgse Stationsweg) helpt een duurzaamheidsadviseur de ondernemers om de ambities van ruimtelijke kwaliteit, ruimtegebruik, energie en schoon uit te voeren. Ook komt er een compacte en toegankelijke voorlichtingsbrochure.

Duurzaam aanbesteden
Bij het aanbesteden van bouwrijpe bedrijfskavels in Ypenburgse Stationsweg selecteert de gemeente als proef alleen ontwikkelaars en beleggers die het duurzaamheidskader in acht nemen.

Gelijke behandeling woonwijken en bedrijventerreinen in APV Ondernemers vinden dat woongebieden en bedrijfsgebieden op een gelijke manier behandeld moeten worden wat betreft het stallen van caravans, campers en aanhangwagens. In woonwijken mag dit drie dagen, op vrachtwagenstroken van bedrijventerreinen mag dit nu nog een maand. De gemeente onderzoekt of deze uitzondering van het APV-uitvoeringsbesluit ingetrokken kan worden. Daarmee zou het parkeerplaatsentekort voor bedrijfsfuncties verminderen en het parkeren op groenstroken en trottoirs kunnen worden voorkomen.

Gesubsidieerd werk en onderhoud bedrijventerreinen Onderzocht wordt of het bij het onderhoud van bedrijventerreinen mogelijk is de gesubsidieerde werkvoorziening te betrekken door langdurig werklozen daarvoor in te zetten. Het mes snijdt dan aan twee kanten: het stimuleren van werkgelegenheid en het verbeteren van ruimtelijk kwaliteit.

Het duurzaamheidskader is een hulpmiddel bij het realiseren van duurzaamheid op bedrijventerreinen die in (her)ontwikkeling zijn. Het sluit aan op het initiatief-raadsvoorstel Bedrijventerreinen aan Zee van D66 en is een uitwerking van de Bedrijventerreinenstrategie uit 2005. Daarbij onderstreepte de gemeenteraad hoe belangrijk duurzame bedrijventerreinen zijn om verspilling van ruimte en verrommeling (slecht onderhoud en slechte kwaliteit van panden en openbare ruimte) op bedrijventerreinen tegen te gaan.