Gemeente Den Haag

Vernieuwing Haagse wijken werpt vruchten af

Het vervangen van verouderde woningen in betere en meer verschillende woningen in de Haagse herstructureringswijken heeft geleid tot een evenwichtiger mix van bewoners.

Het zorgt voor behoud en ook het aantrekken van hogere inkomens. Bovendien zijn erdoor meer huishoudens met kinderen in deze wijken gaan wonen. Dat blijkt uit de eerste Barometer Herstructurering die het college van burgemeester en wethouders vrijdag 20 juni heeft behandeld.

De Barometer Herstructurering is een periodieke rapportage op basis van meerdere enquêtes.
De enquêtes gaan over de ervaringen en woonbeleving onder nieuwe bewoners in de herstructureringswijken of bewoners die als gevolg hiervan geherhuisvest zijn.

Variatie
Volgens wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen) ondersteunen de uitkomsten van de barometer het beleid om in de krachtwijken de variatie in typen woningen te vergroten. De positieve effecten van deze vernieuwing worden steeds meer zichtbaar. Het laat zien dat het bouwen van nieuwe eigentijdse woningen de leefbaarheid en het woonplezier verbetert. Hiermee worden deze wijken ook echt aantrekkelijker voor de huidige én nieuwe bewoners van deze wijken, aldus de wethouder.

In de barometer staat dat in de periode 2005-2006 er in Den Haag 4.700 nieuwe woningen zijn opgeleverd waarvan duizend in de herstructureringswijken. Het gaat daarbij om Duindorp, Spoorwijk, Transvaal en Den Haag Zuidwest. Hierbij blijkt dat van de bewoners van de koopwoningen bijna iedereen werkt en driekwart een midden- of hoog inkomen heeft. Bij deze bewoners valt het hoge aandeel huishoudens met kinderen (51%) op. Bij de eengezinswoningen ligt dat aandeel nog hoger (60%).

Vooral onder de zogenaamde doorstromers, mensen die eerder al in dezelfde wijk woonden, is er een groeiende besef dat de woonomgeving er op vooruit is gegaan. Bij de bewoners, die al wat langer woonden in de nieuwbouw was de participatie aan het onderzoek erg hoog. De gemeente beraadt zich hoe ze nieuwe bewoners actiever kan betrekken bij de inrichting van de wijk en de ontwikkeling van het aanbod van scholen in de wijk.