Provincie Groningen

gevaar Versterking culturele sector Noord Nederland in gevaar 23 juni 2008

De leden van het Noordelijk cultuurconvenant (provincies Drenthe, Fryslân en Groningen en de gemeenten Groningen en Leeuwarden) zijn van mening dat het nader advies van de Raad voor Cultuur de versterking van de culturele sector in Noord Nederland verder in gevaar brengt.

In het nader advies wordt voorgesteld de bijdrage aan de instellingen in zijn algemeenheid te bevriezen op het niveau van 2006. De Noordelijke overheden hebben aangedrongen op een verhoging van 25% ten opzichte van de huidige Rijksbijdrage aan de Noordelijke instellingen (in totaal 2.8 miljoen euro t.o.v. de huidige situatie). Uit het nader advies blijkt dat het Noorden er 120.000 euro op vooruit gaat. Dit betekent een 'verhoging' van slechts 1, 6 procent.

De door de Noordelijke overheden bepleite versterking van de Noordelijke cultuursector komt hiermee de komende vier jaar in gevaar. De versterking van de cultuursector is noodzakelijk om de nationale én regionale ambities waar te kunnen maken. De Raad voor Cultuur geeft in haar advies aan dat hiermee geen basisinfrastructuur tot stand komt en alle instellingen hun ambities moeten bijstellen. De Noordelijke overheden roepen minister Plasterk op dit signaal serieus te nemen en naar extra middelen te zoeken. Deze middelen moeten bijdragen aan een evenwichtige spreiding van Rijkscultuurmiddelen over Nederland.

23 juni 2008