College ter Beoordeling van Geneesmiddelen

19 juni 2008 - CBG-boek 'Openheid van zaken'

Tijdens de Collegedag van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op 11 juni 2008 is het eerste exemplaar van het boek `Openheid van Zaken' overhandigd aan de oud-voorzitter van het CBG Dr. J.F.F. (Frits) Lekkerkerker. Dit gebeurde door de huidige voorzitter Prof. dr. H.G. (Bert) Leufkens. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is de registratieautoriteit in Nederland en daarnaast kenniscentrum en vraagbaak op het gebied van geneesmiddelen.

Het boek handelt over de wereld van geneesmiddelen. 24 Auteurs, allen experts van binnen of buiten het CBG, belichten dit onderwerp vanuit hun eigen expertise.

De wereld van de geneesmiddelenbeoordeling heeft lang een aura van geheimzinnigheid om zich heen gehad. Hierin wordt nu openheid van zaken gegeven. De bedoeling van dit boek is om inzichtelijk te maken hoe de wereld van het geneesmiddel en de beoordeling en registratie daarvan eruitziet.

Het CBG is in Nederland de instantie die tot taak heeft om geneesmiddelen op de markt toe te laten.

Geneesmiddelen worden alleen op de markt toegelaten als ze werkzaam en bij juist gebruik veilig zijn. Ook als ze eenmaal op de markt zijn toegelaten moeten voortdurend in de gaten worden gehouden of ze de werking hebben waarvoor ze worden toegepast en of ze onbekende bijwerkingen hebben.

Deze markt heeft ook een Europese dimensie. De Europese commissie heeft een Europese geneesmiddelenautoriteit (EMEA) opgericht. Het CBG is hierin vertegenwoordigd en speelt op Europees niveau een vooraanstaande rol. Ook deze rol komt aan de orde in dit boek.

Botanicals & en Nieuwe Voedingsmiddelen en het Bureau Diergeneesmiddelen maken onderdeel uit van het CBG. Ook zij komen in dit boek aan bod.

Het boek is te verkrijgen bij de SDU (ISBN 978 9012380256).



Bestellen:

Openheid van zaken / druk 1
Openheid van zaken / druk 1
-