Waterschap Velt en Vecht


Gezocht: oplossing voor het bergen van 500.000 m3 water

Voor het stroomgebied van de Vecht zullen in de nabijheid van bewoonde gebieden bovenstrooms bergingsgebieden worden gecreëerd om bij extreem hoog water grote hoeveelheden water te kunnen bergen, ter ontlasting van het stedelijk gebied. Het waterschap wil deze bergingsgebieden aanleggen op een wijze passend binnen de ruimtelijke context van het gebied en wil daartoe marktpartijen uitdagen hiervoor een oplossing aan te dragen. Marktpartijen kunnen een oplossing van de bergingsfunctie te ontwikkelen die voldoet aan de in de vraagspecificatie gestelde functionele eisen. Ook kunnen marktpartijen andere functies aan het bergingsgebied toevoegen die invulling geven aan meervoudig ruimtegebruik binnen de kaders van de betrokken belanghebbenden.

Eisen

Het project omvat ten minste het realiseren van een oplossing, waarbij tijdens extreem hoogwater (bij een waterpeil van minimaal 10.40 m+NAP, wat naar verwachting 1 keer per 100 jaar optreedt) binnen een dag minimaal 500.000 m3 water kan worden onttrokken en geborgen uit het 9.10 pand van het Stieltjeskanaal, op een plek bovenstrooms van de Bentheimerbrug in het centrum van Coevorden. Dit heeft naar verwachting een peildaling van minimaal 5 cm gedurende de inlaatperiode tot gevolg.

Functionele vraag

Binnenkort wordt gestart met de aanbestedingsprocedure van de bergingsfaciliteit in het gebied Coevorden Oost. In tegenstelling tot de gebruikelijke aanbestedingsprocedures waarbij het waterschap een bestek schrijft en op de laagste prijs gegund wordt, wordt bij dit project een open vraag (functionele vraag) aan de marktpartijen gesteld. De marktpartijen worden dan ook eerder in het proces betrokken dan gebruikelijk. Waterschap Velt en Vecht stuurt in dit proces op prijs, kwaliteit, innovatie en draagvlak van de bergingsfaciliteit en het eventuele meervoudig ruimtegebruik door de omgeving. Er is ruimte voor kennis en ervaring van de markt. Daarmee stimuleren we bewust innovatieve oplossingen en klantgerichtheid in het ontwerp en realisatieproces, wat leidt tot een verbeterde prijs/kwaliteitsverhouding.

Er is gekozen voor een procedure met voorafgaande selectie. Gunning zal geschieden op basis van de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI).

Belanghebbenden

Bij het formuleren van de vraag aan de marktpartijen zijn belanghebbenden betrokken. Zij hebben suggesties aangedragen. Voor zover mogelijk worden deze suggesties meegenomen in de vraagspecificatie. Tevens worden de belanghebbenden betrokken in het selectieproces.

Op grond van de vraag aan de marktpartijen zullen de geselecteerde aannemers/marktpartijen eind oktober hun visie presenteren en zal vervolgens een keuze worden gemaakt.