Voedingcentrum


Pas op met ijsjes als dorstlesser

Ook een vakantie geboekt naar een (sub)tropisch oord? Wees dan voorzichtig met het eten van onverpakt ijs, bijvoorbeeld schaafijs. De verkopers gebruiken vaak kraanwater en dat is niet altijd drinkwater. Voor je het weet, loop je een voedselinfectie op.

In Azië, Zuid-Amerika maar ook in het Middellandse Zeegebied kunnen de temperaturen hoog oplopen. Als je langs een ijskraam loopt met koele dorstlessers, kan de verleiding om een ijsco te kopen groot zijn. Voorverpakt ijs is geen probleem, maar kijk uit voor schaaf-, schep- of softijs.

Verborgen gevaar

Het is altijd uitkijken geblazen met kraanwater als je op vakantie bent in het buitenland. Toch sta je er vaak niet bij stil dat kraanwater zich ook in andere gedaanten kan manifesteren. Schepijs is een voorbeeld, maar ook ijsblokjes. Vraag de ober dus altijd om een glas frisdrank zonder deze âgevaarlijkeâ koelhouders.

Andere âkijk uit!â tips

* Was groente en fruit voor gebruik niet met kraan-, maar met (schoon) bronwater

* Koop geen gesneden fruit of fruit dat je niet kan schillen. Fruit dat in een smerige omgeving wordt geschild en gesneden zit vol gevaarlijke bacteriën.

* Kook groente voor je het opeet en eet geen kant-en-klare rauwkostsalades

* Koop alleen in schone winkels en let erop dat bederfelijke producten gekoeld worden bewaard

* Koop liever geen eten van een stalletje op straat dat geen koelvoorziening heeft.

* Eet in een restaurant geen gerechten die niet verhit zijn, zoals koude garnalencocktails en koude buffetsalades.

Vakantiewijzer

Het Voedingscentrum heeft een speciale vakantiewijzer uitgebracht, waarin allerlei tips staan om het risico op een voedselvergiftiging binnen de perken te houden. Print hem uit en stop de wijzer in uw koffer. Zo heeft u meer kans op een zorgeloze vakantie!

Campagne RIVM

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), GGDâen is samen met onder meer het Voedingscentrum deze maand van start gegaan met de voorlichtingscampagne âWat je moet weten, om veilig te etenâ. Deze campagne biedt ook allerlei tips om een voedselinfectie in binnen- en buitenland te voorkomen.

Zie ook

Hygiëne