Stichting Natuur en Milieu

23 juni 2008 - Stichting Natuur en Milieu heeft vanochtend actie gevoerd bij Friesland Foods. De milieuorganisatie riep de zuivelproducent op om zo spoedig mogelijk over te schakelen op duurzame soja als veevoer. Ook nodigde directeur Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu het bedrijf uit om de door hen afgebroken onderhandelingen weer te hervatten.

In een decor van zaagsel en boomstronken vroegen actievoerders van Natuur en Milieu aandacht voor de vernietiging van tropisch bos. De oerwoudgeluiden die het plaatje compleet maakten, werden regelmatig verstoord door het onheilspellende geronk van een motorzaag. De soja die Friesland Foods, producent van onder andere Friesche Vlag, als veevoer gebruikt is afkomstig van landbouwgronden waarvoor tropisch bos is gekapt. Natuur en Milieu wil dat Friesland Foods overstapt op gecertificeerde, duurzame soja die afkomstig is van landbouwgronden waarvoor geen kostbare tropische bossen verwoest zijn. Dat dit kan, bewijst concurrent Campina, die na gesprekken met Natuur en Milieu wel al is overgestapt op duurzame soja.

Totnogtoe weigert Friesland Foods de overstap naar duurzame soja te maken. Het bedrijf trekt een rookgordijn op door te beweren dat ze het inkoopbeleid aan het heroverwegen zijn, maar concreet gebeurt er helemaal niets, aldus Mirjam de Rijk van Natuur en Milieu. Het is een truc om voorlopig niets te hoeven doen, vervolgt de directeur.

Ook vanochtend deed Friesland Foods geen nieuwe toezeggingen. Het blijkt wel dat Friesland Foods geen cent over heeft voor de duurzame productie van soja, aldus De Rijk. Ze verwijst hiermee naar de geringe meerkosten van duurzame soja, die nog geen cent per pak melk bedragen.

Eind maart startte Stichting Natuur en Milieu met Voor mij? Graag zaagselvrij!. Met deze campagne roept Natuur en Milieu Nederlandse bedrijven op te stoppen met het kopen van soja die leidt tot de kap van tropisch bos. De actie is gestart met Friesland Foods, het moederbedrijf van Friesche Vlag. Inmiddels hebben ruim 2600 mensen Friesche Vlag een protestmail gestuurd via de site www.zaagselvrij.nl.

Voor meer informatie of fotomateriaal kunt u contact opnemen met: Anita Direcks, persvoorlichter, tel. 06-144 87 427

Publicatiedatum: 23-06-2008