Vereniging Eigen Huis

Eigen Huis: AFM neemt onderzoek woekerpolissen over

De Autoriteit Financiële Markten gaat het langverwachte onderzoek naar de woekerpolissen afmaken. De financiële toezichthouder denkt minimaal tot oktober nodig te hebben om inzicht te krijgen in de markt voor deze beleggingsproducten, die miljoenen huishoudens op de plank hebben liggen. Minister Bos van Financiën heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten dat de AFM het werk van onderzoeksbureau IFO overneemt.

Vereniging Eigen Huis is hier - onder voorwaarden - positief over. De AFM geeft aan dat zij in oktober een onderzoeksrapport kan opleveren, maar stelt hierbij een aantal randvoorwaarden. De belangrijkste voorwaarde is het maken van concrete afspraken tussen de AFM, het Ministerie van Financiën, de verzekeraars en de onderzoekers. Met name de medewerking van verzekeraars is een voorwaarde om een goed onderzoeksrapport op te kunnen leveren.

Verder is van groot belang dat consumentenorganisaties de gelegenheid krijgen in alle fasen vinger aan de pols te houden bij het onderzoek. Ook hierover dienen ondubbelzinnige afpraken te worden gemaakt.

Het onderzoek van de AFM ziet de vereniging als een laatste kans om tot een feitenonderzoek te komen. Als het onderzoek mislukt voorziet de vereniging een dramatische ontwikkeling in het woekerpolisdossier, waarbij consumenten massaal naar de rechter zullen (moeten) stappen.

Stichting Verliespolis heeft samen met andere belangenbehartigers de minister laten weten aan welke eisen het onderzoek wat haar betreft moet voldoen, wil zij vertrouwen hebben in het feitenonderzoek.

Volgende week geeft minister Bos een toelichting op zijn nieuwe aanpak van het onderzoek. De Tweede Kamer zal daarna een oordeel geven of zij de aanpak van de minister steunt.

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 20 juni 2008


---