Vereniging Milieudefensie

Minister Verburg negeert duizenden bezorgde burgers Volksgezondheid de dupe van lobby voor landbouwgif

Amsterdam, 23 juni 2008 - Vandaag wordt in de Europese Landbouwraad in Brussel gestemd over het gebruik van landbouwgif. De Europese Commissie heeft voorgesteld de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen uit de voedselketen te weren. Het ging hierbij om 23 gifsoorten die mogelijk kankerverwekkend zijn, erfelijke afwijkingen of onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken of hormoonverstorend zijn. Door agressieve lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie heeft minister Verburg van Landbouw haar steun aan dit voorstel ingetrokken. In korte tijd hebben 8185 Nederlanders minister Verburg opgeroepen wèl te kiezen voor gezondheid en een schoon milieu. Zij houdt zich echter doof en blind voor signalen uit de samenleving.

De Europese Commissie heeft een aantal voorstellen gedaan om de bestrijdingsmiddelenwetgeving te verbeteren. Stoffen waarvan is aangetoond dat zij kankerverwekkend zijn, erfelijke afwijkingen of onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken of hormoonverstorend kunnen zijn, zouden verboden worden. Het gaat in totaal om 23 stoffen, waardoor slechts 5% van de in Europa toegelaten bestrijdingsmiddelen zullen verdwijnen. Het Europees Parlement steunt de voorstellen van de Commissie. Vandaag wordt hierover in de Europese Landbouwraad besloten. Door agressieve lobby van de bestrijdingsmiddelenindustrie wordt nu een sterke afzwakking van het plan doorgevoerd.

Milieudefensie heeft Nederlandse burgers de mogelijkheid gegeven om minister Verburg op te roepen te kiezen voor hun gezondheid en een schoon milieu. Hiervoor is de website www.pesticidewatch.eu/NL/ ingezet. In korte tijd hebben maar liefst 8185 mensen gereageerd, die de minster vroegen om vóór het weren van de gevaarlijke bestrijdingsmiddelen in voeding te stemmen. Ook in andere Europese landen hebben duizenden mensen een oproep verstuurd naar hun minister.

Minister Verburg negeert dit signaal uit de samenleving. Als het aan haar ligt worden alléén stoffen die erfelijke afwijkingen kunnen veroorzaken verboden. Deze afzwakking van het voorstel is in strijd met pleidooien van wetenschappers die pleiten voor betere bescherming van mens en milieu tegen de blootstelling aan bestrijdingsmiddelen. Milieudefensie is verbolgen over de opstelling van minister Verburg. 'Hier wordt koehandel gedreven, ten koste van onze gezondheid en een schoon milieu', aldus Wouter van Eck, campagneleider Landbouw en Voedsel van Milieudefensie, 'Minister Verburg vindt winsten van bedrijven kennelijk belangrijker dan volksgezondheid.'