Universiteit van Tilburg

23 juni 2008

Hoogleraar filosofie Simon Critchley benoemd aan Universiteit van Tilburg

De Britse hoogleraar Simon Critchley wordt met ingang van 1 januari 2009 benoemd tot parttime hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg. Gedurende twee periodes van enkele weken per jaar zal hij in Tilburg intensieve cursussen verzorgen voor masterstudenten en promovendi. Critchley is hoogleraar aan de New School for Social Research in New York.

De filosoof Simon Critchley is gespecialiseerd in wat in de Angelsaksische landen bekend staat als continentale filosofie: filosofische stromingen en tradities die beïnvloed zijn door 19e- en 20e-eeuwse filosofen uit vooral Frankrijk en Duitsland. Critchley richt zich onder meer op ethiek, politieke theorie, geschiedenis van de filosofie en poëzie en literatuur.

Naast de tientallen wetenschappelijke artikelen die hij op zijn naam schreef en diverse redacteurschappen voor wetenschappelijke tijdschriften en boekenseries, publiceerde Critchley een tiental boeken. Enkele daarvan zijn The book of dead philosophers (Granta Books, 2008), waarin hij verhaalt over de dood van vele filosofen vanuit de veronderstelling dat hun dood net zo veelzeggend is als hun leven; Infinitely demanding: Ethics of commitment, politics of resistance (Verso Books, 2007), waarin hij een pleidooi houdt voor toegewijde ethiek ten behoeve van een radicale politiek, en Very little... almost nothing (Routledge, 1997/2004), een 'seculiere meditatie over de dood'.

In Tilburg gaat Critchley bij het departement Filosofie van de Faculteit Geesteswetenschappen promovendi begeleiden en tweemaal per jaar intensieve cursussen geven aan masterstudenten en promovendi. Zijn expertise zal de kwaliteit van het Tilburgse filosofische onderzoek een nieuwe impuls geven. Verder zal de hoogleraar de internationale banden van het departement versterken.

Simon J. Critchley (1960) studeerde Engelse literatuur en filosofie aan het University College Cardiff en de Universite de Nice en promoveerde in 1988 aan de University of Essex op The Chiasmus: Levinas, Derrida and the ethics of deconstructive reading. Hij werkte als onderzoeker en docent aan University College Cardiff (1988-1989) en de University of Essex (1989-2004) en werd aan de laatste instelling hoogleraar in 1999. Sinds 2004 is hij hoogleraar filosofie aan de New School for Social Research in New York. Daarnaast was hij onder meer adviseur van het Institute for Contemporary Arts in Londen (1993-96), voorzitter van de British Society for Phenomenology (1994-1999) en sinds 1996 Founding Member of the Executive Committee van het Forum for European Philosophy. Ook was hij gasthoogleraar in onder andere Nijmegen, Sydney, Parijs, New York, Oslo, Los Angeles, Shanghai en Otago, Nieuw-Zeeland.