Gemeente Geldermalsen

De grote boodschap verkondigd door Jessie en wethouder

23 juni 2008 - Op maandag 23 juni werd door Golden Retriever Jessie en haar baasje wethouder Melvin Könings met een ochtendwandeling in de Heemtuin in Geldermalsen het startsein gegeven voor de hondenpoepcampagne De grote boodschap.

Dit onderwerp is ergernis nummer 1 onder Nederlanders. Speciaal voor alle hondenbezitters heeft de gemeente alles in een folder op een rijtje gezet. Deze week ontvangen alle hondenbezitters samen met een grippy (een soort schepje) en een paar zakjes de folder in de bus.

Maatregelen
Een van de maatregelen om de overlast tegen te gaan is het aanwijzen van uitlaatstroken. Uitlaatstroken zijn plekken waar honden uitgelaten mogen worden. De opruimplicht geldt niet op deze aangegeven stroken. Deze stroken worden 1x per 2 weken schoongemaakt. In de folder is een overzicht van alle hondenuitlaatstroken en andere faciliteiten opgenomen.

Binnen de bebouwde kom geldt overal een opruimplicht, met uitzondering van de speciaal ingerichte hondenfaciliteiten (let op, de opruimplicht geldt wel op hondenuitrenvelden). In de toekomst wordt er streng gecontroleerd op het naleven van de regels. Wanneer de mensen zich niet aan de regels houden, riskeren zij een flinke boete.

Naast de folder, ontvangt de hondenbezitter zoals gezegd ook een grippy en een paar zakjes. In de grippy kan men een zakje doen waarmee de grote boodschap van de viervoeter kan worden opgepakt. Mocht de hondeneigenaar niet in de buurt van een uitlaatstrook of hondentoilet wonen, kan hiermee de omgeving binnen de bebouwde kom poepvrij worden gehouden. Zakjes worden op meerdere plaatsen binnen de gemeente gratis beschikbaar gesteld (supermarkten, dierenartsenpraktijken, gemeentehuis e.d.).

Achtergrond
Een werkgroep van raadsleden, gemeentemedewerkers en vertegenwoordigers van dorpsraden maakten vorig jaar een plan van aanpak. Vervolgens hadden alle inwoners de gelegenheid om tijdens een thema avond in mei 2007 hierover hun mening te laten horen en verder mee te denken over de aanpak van dit probleem. De raad stelde het beleidsplan eerder dit jaar vast.

Waar vindt u de aangewezen hondenuitlaatplaatsen?
* Acquoy

* Beesd

* Buurmalsen

* Deil

* Enspijk

* Geldermalsen

* Gellicum

* Meteren

* Rhenoy

* Rumpt

* Tricht