Senternovem


23-05-2008 | Duidelijkheid omtrent vergoeding accountantsverklaring

Tijdens het strategisch beraad op 22 mei jongstleden was er onduidelijkheid over de kosten van de accountantsverklaring. Dit artikel verduidelijkt het één en ander.

Voor project-, respectievelijk programmasubsidie komen ook kosten in aanmerking die gemaakt worden bij de uitvoering van de evaluatie en het verstrekken van gegevens die vereist zijn bij het vaststellingsverzoek. Zo wordt in artikel 14, tweede lid, onder d, van het besluit bepaald dat, ingeval de verleende subsidie meer dan EUR 50.000,- bedraagt, met de aanvraag tot subsidievaststelling een accountantsverklaring ingediend moet worden. De accountantskosten zijn in dat geval ook subsidiabele kosten.

Verder benadrukken wij altijd dat alleen kosten die gemaakt worden tijdens de projectperiode (na startdatum en vóór einddatum) subsidiabel zijn. Dit zou echter leiden tot een onwerkbare situatie: de accountant kan immers alleen afgesloten projecten controleren.

Daarom wordt voor de rekening van de accountant een uitzondering gemaakt: deze mag ná de einddatum gedateerd zijn. Wel moet deze bij indiening van het verzoek tot vaststelling meegestuurd worden. Dit betekent dus dat de factuur uiterlijk een half jaar ná einddatum beschikbaar moet zijn.