Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Weer landelijk schaaktoernooi naar Enschede

ENSCHEDE - Op zaterdag 21 juni is bekend geworden dat opnieuw een belangrijk landelijk schaaktoernooi naar Enschede komt. Het gaat om het Nederlands Kampioenschap Chess960 dat volgend jaar in het pand van Digital Game Technology (DGT) gespeeld zal worden. Aan het toernooi gaan provinciale ronden vooraf.

De bekendmaking gebeurde tijdens een open dag van DGT die geheel in het teken stond van 'het nieuwe schaken'. Daarbij gaat het erom iedereen met veel plezier te laten schaken zonder dat daarvoor veel theoretische kennisnodig is. De methode wordt Chess960 genoemd en is bedacht door de in januari overleden Bobby Fischer. Alle regels zijn als bij het gewone schaken, alleen de beginopstelling van de stukken is anders.

Grootmeester Dennis de Vreugt, Open Nederlands Kampioen in deze discipline, speelde twee maal een simultaan tegen tien spelers. Hij scoorde resultaten van 5½ en 6½ punt. Dennis is verrukt over Chess960: 'Je moet meteen van het begin af de strijd aangaan. Je kunt niet terugvallen op je vertrouwde of favoriete openingen. Elk spel is volledig nieuw. Ik ben heel enthousiast.'

Ook damesgrootmeester Bianca Mühren was present: 'Ik had het nog nooit gespeeld, maar vond het verschrikkelijk leuk. Het studeren op openingszetten is toch al niet mijn favoriete hobby en met Chess960 heb je die theorie niet nodig. Ik ben van plan het veel vaker te spelen.'

Die kans zullen Dennis en Bianca zeker krijgen. Tijdens een komische rede van 'Zijne Koninklijke Hoogheid de Koningin' werden beiden benoemd tot ambassadeur van Chess960 in Nederland. Ze zullen in die hoedanigheid bij diverse toernooien aanwezig zijn. Ook werden Hans-Walter Schmitt, organisator van het wereldkampioenschap in Mainz, en Kees de Kruif, organisator van het Open Nederlands Kampioenschap, in het zonnetje gezet voor hun verdiensten de schaaksport populair te maken.

Oud-voorzitter van de Schaakbond Joop Roozeboom omschreef het belang van 'het nieuwe schaken' heel treffend: 'Waarom heeft de Bond maar 30.000 leden, terwijl er in Nederland drie miljoen schakers zijn? Omdat niet iedereen zin of tijd heeft om schaaktheorie te studeren. Omdat je tijdens een wedstrijd niet mag praten. Omdat spelen in het schaakcafé, veel leuker is dan in de clubcompetitie. Wij moeten ervoor zorgen dat het schaken leuk is voor iedereen. Chess960 is daar een van de heel goede mogelijkheden toe.'

Tenslotte werd de nieuwe opvouwbare schaakklok van DGT verwelkomd. In januari werd het klokje, ter grootte van een Nintendo, al aangekondigd tijdens de speelgoedbeurs in Neurenberg. Hij ligt nu daadwerkelijk in de schappen van de winkel. De schaakklok kan bovendien alle 960 beginstellingen van Chess960 weergeven.

In het pand van DGT aan de Hengelosestraat 66 in Enschede is op dit moment een expositie van schaakfoto's van de Nederlandse fotograaf Fred Lucas te zien.

---


---

Daniël Fridman wint ONK Lightning Chess 2008

Daniël Fridman heeft het zesde Open Nederlands Kampioenschap Lightning Chess op zijn naam geschreven. Na een gelijke stand in de eerste finalepoule had Fridman maar liefst zes barragepartijen nodig om zich te ontdoen van de Hongaarse IM Gyula Iszak. Hiermee is hij de opvolger van Floris van Assendelft, die deze editie op een gedeeld vijfde plaatst eindigde met Manuel Bosboom. Jeugdkampioen werd Apeldoorner Armen Hachijan.

Met 152 deelnemers kende het toernooi wederom een uitstekende opkomst. Opvallend was de deelname van negen titelhouders, waaronder zesvoudig Nederlands Kampioen GM Loek van Wely en oud winnaars GM Daniël Fridman (2006) en IM Manuel Bosboom (2005). Dat het Lightning Chess toernooi een internationaal evenement is, bewijst de vele nationaliteiten onder de deelnemers. Zo waren er deelnemers uit België, Duitsland, Hongarije en Letland.

Van Wely
Na de opening van het toernooi door wethouder Rob Metz begonnen de deelnemers enthousiast aan het toernooi. Na de vier voorrondes kon de eerste balans worden opgemaakt. Alle titelhouders waren vertegenwoordigd in de eerste finalepoule, op één na. Vooraf was hij de grote favoriet, maar Loek van Wely kon die verwachting niet waarmaken. Na de eerste 28 partijen had hij niet genoeg punten verzameld om zich bij de beste 18 spelers in de eerste finalegroep te plaatsen. Dat bewijst maar is dat schaken met twee minuten bedenktijd heel wat anders is dan het 'klassieke' schaken.

De finale van het toernooi eindigde in een spannende strijd. Na 8 van de 17 partijen waren er twee koplopers, IM Gyula Iszak en Apeldoorner Stefan Kuipers. Richting het einde van het toernooi speelden de favorieten zich steeds verder naar boven op de ranglijst. Na een spannende finale hadden Daniël Fridman en Gyula Iszak de meeste punten verzameld, 14 punten uit 17 partijen. Zij hadden een gat van 2½ punt op de IM's Merijn van Delft en Ekrem Cekro. Op de gedeeld 5e plaats eindigden Manuel Bosboom en Floris van Assendelft. Hiermee lieten beide spelers zien dat hun winst in de voorgaande edities geen toevalstreffers waren.

Barrage
Door de gelijke stand was er een barrage nodig om te bepalen wie zich een jaar lang Open Nederlands Kampioen Lightning Chess mag noemen. Onder grote publieke belangstelling begonnen Fridman en Iszak aan de twee partijen. De eerste werd gewonnen door Daniël Fridman. In de tweede partij vocht Iszak zich op indrukwekkende wijze terug. De derde partij werd gewonnen door Iszak. Toen was het de beurt aan Fridman om zich terug te vechten. Na de vierde partij was het verzet van Iszak gebroken. Fridman wist de vijfde en zesde partij van de barrage in winst om te zetten en veroverde daarmee na een zinderende finale het kampioenschap.

De organisatie kijkt terug op een perfect verlopen toernooi. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan de dertig vrijwilligers die aan het toernooi hebben meegewerkt. Of er in 2009 weer een Open NK Lightning Chess wordt gehouden is afhankelijk van de steun van gemeente en sponsoren. Foto's en uitslagen zijn te vinden op www.lightningchess.nl.