Ethiopië: 75.000 kinderen acuut ondervoed 23 juni 2008, Addis Ababa - In Ethiopië lijden 75.000 kinderen aan acute ondervoeding. In totaal hebben 4,6 miljoen mensen in Ethiopië voedselhulp nodig.

Hilde F. Johnson, vice-directeur van Unicef Internationaal, heeft een bezoek gebracht aan Ethiopië en roept de internationale gemeenschap op om de kinderen in dit land te helpen. "We hebben gezien dat in de door droogte zwaarst getroffen gebieden de situatie extreem slecht is," zegt ze. "Kinderen kunnen doodgaan als ze niet snel hulp krijgen. De regering en haar partners doen hun uiterste best, maar de hulp die nu geboden wordt is onvoldoende. Er moet meer geld beschikbaar komen."

In de gebieden waar veel ondervoeding heerst, moet gezorgd worden voor meer therapeutische voeding (voor kinderen die acuut ondervoed zijn) en voor aanvullende voeding (om te voorkomen dat kinderen acuut ondervoed raken).

Volgens Johnson moet ook worden voorkomen dat ziektes onder de kinderen dodelijke slachtoffers maken. Het gaat onder meer om diarree, longontsteking, mazelen en malaria. Dat lukt alleen als er snel wordt gezorgd voor onder meer schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en voorlichting over hygiëne. Daarnaast heeft Unicef dringend geld nodig om te zorgen voor voorraden hulpgoederen, die kunnen worden ingezet als de situatie de komende maanden verslechtert. Dit zal hoogstwaarschijnlijk het geval zijn, aangezien pas eind september weer kan worden geoogst.