Time : 12:31:35
Date : 23 June 2008
Sender Name: Ethias

Gewone en buitengewone algemene vergaderingen van Ethias Verzekering

Bijna 1100 afgevaardigden uit alle regio's van het land namen op maandag 23 juni 2008 deel aan de algemene vergadering van Ethias Verzekering die plaatsvond in Brussel.

Wat de resultaten van het boekjaar 2007 betreft, bedraagt het totale incasso van Ethias Verzekering 3,829 miljard euro, komende van 3,792 miljard.

In Niet-Leven stijgt het incasso met 8,89 %: + 16 % in Collectiviteiten, + 1 % in Particulieren.
In Leven daalt het lichtjes met - 2,25 %: - 8,7 % in Leven Collectiviteiten, + 4,3 % in Leven Particulieren.

De algemene vergadering keurde de resultatenrekeningen, de balansen en de geconsolideerde rekeningen alsook de voorgestelde teruggaven goed.

De dotaties voor teruggaven en winstdeelnames zullen dit jaar meer dan 152,2 miljoen euro bedragen (131,8 miljoen in 2006).

Dankzij deze resultaten kunnen ontvangstoverschotten worden vrijgemaakt voor een bedrag van 167,2 miljoen euro (117,8 miljoen in 2006).

Wat de geconsolideerde rekeningen van de Ethias Groep betreft, bedraagt de balans 28,7 miljard euro, waarvan de eigen middelen meer dan 1,7 miljard vertegenwoordigen. Het geconsolideerde resultaat bedraagt meer dan 149 miljoen euro.

Het jaar 2007 in het teken van de duurzame ontwikkeling

Sinds meerdere jaren heeft Ethias haar maatschappelijke en ecologische rol willen belichten. Dit engagement verloopt via een Meerjarenplan voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), gestuurd door het Ethisch Comité van de onderneming (dit comité heeft als specifiek kenmerk dat de vertegenwoordigers van de werknemers hierin op paritaire wijze zijn betrokken). Zo sluit Ethias zich volledig aan bij de strategie van duurzame ontwikkeling.

In dat opzicht werd er heel wat verwezenlijkt. Ethias ontving het Diversiteitslabel uit handen van de federale Ministers van Werk en van Openbaar Ambt en ondertekende het Waalse Diversiteitscharter.

Duurzaam beheer en duurzame ontwikkeling hebben ook een impact op ons beroep. Zo is Ethias de enige verzekeraar voor de dekking van de risico's bij de bouw van een windmolenpark in de Noordzee. Het gamma van ethisch-financiële producten werd aangevuld en twee types van consumentenkrediet werden ontwikkeld voor de financiering van eigen investeringen: het Eco-Package Auto en het Eco-Renovatiekrediet.

De essentie zelf van een onderlinge verzekeringsmaatschappij? Te zijn opgericht door haar leden en te leven voor haar leden. Ethias vertaalde deze filosofie in een slogan: "Wij denken met u mee!" Dat betekent: handelen voor het welzijn van haar aangeslotenen en van haar personeel.

In 2007 bleef Ethias Verzekering zich ook inzetten om te zoeken naar producten en diensten die beantwoorden aan de verwachtingen van haar cliënten, zowel collectiviteiten als particulieren: de nieuwe familiale verzekering, de jaarlijkse annuleringsverzekering, het pilootproject voor het gebruik van de elektronische identiteitskaart ...

Tot slot werd de onderneming bekroond met een reeks prijzen en labels:


* Het noteringsagentschap Fitch bevestigde de rating "A+" voor financiële soliditeit. Deze notering werd in 2005 voor de eerste maal toegekend aan de onderlinge verzekeringsverenigingen Ethias Leven en Ethias Gemeen Recht.


* Na 2002 en 2005 behaalde de FIRST Rekening zijn derde Verzekeringstrofee Leven uitgereikt door Decavi. De criteria die het verschil maakten, zijn voornamelijk het rendement en de duidelijkheid van de financiële informatiefiche. De "Verzekering BA Privéleven" (familiale verzekering) behaalde op haar beurt de Decavi-Trofee Verzekering Niet-Leven 2007.

Fusie van twee verenigingen

De buitengewone algemene vergaderingen van Ethias Brand en Ethias Gemeen Recht besloten op 23 juni 2008 tot de fusie door overneming van Ethias Brand door Ethias Gemeen Recht. Volgend op de ontbinding zonder vereffening van Ethias Brand werd het gehele vermogen (actief en passief) van deze vereniging overgedragen aan Ethias Gemeen Recht. Naast de oprichting van één enkele vereniging BOAR zal deze fusie toelaten om betere tarieven op het vlak van de herverzekering te bekomen, aangezien de noden en de kosten minder blijken voor een vereniging van grotere omvang. Zij zal tevens de kans bieden om gemakkelijker te beantwoorden aan de kapitaalsvereisten van Solvency II.

Cijfers 2007

in miljard ¤

Incasso3,829
Leven2,636
Niet-Leven1,193

in miljoen ¤

WD en teruggaven152,2
Nettoresultaat167,2
Technische voorzieningen 19 639,2
Eigen vermogen1 686,5
Totaal van het actief25 220,5

Gecons. balans v/d groep 26 658
Geconsolideerd resultaat 149

Het jaarverslag en het maatschappelijk verslag zijn vanaf 24 juni beschikbaar op de website www.ethias.be.