Provincie Overijssel

Bestuurlijke conferentie Omgevingsvisie trekt veel belangstelling

Overijsselse bestuurders hebben zich op 5 juni tijdens de conferentie over de Omgevingsvise Overijsssel zeer betrokken getoond bij de ontwikkeling van de fysieke leefomgeving. Tijdens deze conferentie hebben gedeputeerde staten:

* de ambitie en de hoofdlijn van de al eerder verspreide bouwstenennotitie toegelicht;

* zijn de gebiedskenmerken van Overijssel gepresenteerd en is verkend hoe hiermee "Sturen op kwaliteit" vorm kan krijgen;
* zijn de resultaten van een enquête over wat inwoners van Overijssel belangrijk vinden in hun fysieke leefomgeving bekend gemaakt;

* zijn leden van gedeputeerde staten aan de hand van beleidsstellingen de discussie aangegaan met hun partners.

Resultaten burgerenquete
Er is verslag gedaan van de door TNS-NIPO gehouden enquête onder 1000 inwoners van de Provincie Overijssel. De uitkomsten staan in het rapport 'Wat vinden inwoners van de provincie Overijssel belangrijk aan hun leefomgeving?'. Opmerkelijk detail is de betrokkenheid die TNS-NIPO is tegengekomen onder de geënquêteerden. Inwoners van Overijssel hebben in de geschiedenis van het 60 jaar bestaande bedrijf de meest uitgebreide antwoorden gegeven!

Aan de hand van een aantal vragen uit de burgerenquête hebben de aanwezige bestuurders gestemd met behulp van stemkastjes. Aan de hand van een aantal vragen uit de burgerenquête hebben de aanwezige bestuurders gestemd met behulp van stemkastjes. De resultaten van de enquête onder bestuurders zijn vervolgens gezet naast de resultaten uit de burgerenquête. Gelukkig kon worden geconstateerd dat de mening van bestuurders op hoofdlijnen niet ver afweek van de mening van de burgers. De mening van de burgers onderling was natuurlijk ook niet altijd hetzelfde. Er was bijvoorbeeld een differentiatie gemaakt naar leeftijd, wonen in de stad of in het landelijk gebied, Oost- en West-Overijssel. Opvallend was wel dat weinig burgers prioriteit gaven aan de klimaatverandering en de benodigde opslag en afvoer van water in respectievelijk periodes van droogte en wateroverlast. Ook werd aangegeven blij te zijn dat zij de belangenafweging zelf niet hoefden te maken!

Groepssessies
rondetafelgesprek.jpg (22 Kb)

Er zijn groepssessies gehouden over het thema "ruimtelijke kwaliteit" in relatie tot landelijk gebied, verstedelijking, klimaat & water en gebiedskenmerken in het algemeen.

conferentie1.jpg (23 Kb)

De externe adviseur, de heer Jandirk Hoekstra van HNS landschapsarchitecten, heeft een toelichting gegeven op de gedachtenvorming over `Sturen op kwaliteit`. Uitgangspunt is dat ontwikkeling(en) passen bij de kenmerken van een bepaald gebied. De aanwezigen hebben in genoemde groepen verkend hoe de sturing er op dat thema uit kan zien.

Stellingen
Tenslotte is aan de hand van inhoudelijke stellingen opnieuw gestemd en heeft de dagvoorzitter, de heer Aize Bouma, verschillende aanwezigen over hun mening doorgevraagd.

De stellingen waarover is gestemd en gesproken:


1. In binnendijkse gebieden met hoog overstromingsrisico (snel en diep) ofwel niet bouwen ofwel aangepast en water-verantwoord bouwen.


2. Als sturing op het provinciaal belang vorm krijgt door ruimtelijke kwaliteitsvoorwaarden, dan kan het gemeentebestuur zelf de spreiding van woningbouw binnen de eigen gemeentegrenzen bepalen.


3. Een provinciale hoofdstructuur voor verkeer en vervoer (weg, spoor, water) wordt leidend voor duurzame ruimtelijk-economische ontwikkelingen.


4. Nieuwe bedrijventerreinen pas als is onderbouwd dat herstructurering en ruimte in omliggende gemeenten onvoldoende ruimte oplevert aan behoefte voor bedrijfsvestiging.


5. Sturing via ruimtelijke kwaliteitsvoorwaarden in plaats van kwantiteitsvoorschriften geeft meer ruimte aan ondernemerschap en waarborgt het provinciaal belang effectiever.


6. Wervende alternatieven voor automobiliteit en wegtransport ((light-)rail, tram, fiets, water) moeten een
duurzame verschuiving opleveren in het gebruik van vervoerswijzen in Overijssel.

Resultaat conferentie
De bijeenkomst op 5 juni jl. heeft in elk geval duidelijk gemaakt op welke onderwerpen nog een slag moet worden gemaakt. Hoe geven we "sturen op kwaliteit" handen en voeten? Wat betekent het provinciale beleid voor woningbouw en herstructurering danwel aanleg van bedrijventerreinen?

We hebben de grote betrokkenheid van bestuurlijk Overijssel ervaren als stimulans om op de ingeslagen weg door te gaan en gezamenlijk tot een goed resultaat te komen. We werken nu aan een beeld van de beleidsinhoud dat half augustus aan provinciale staten zal worden verzonden. Meer informatie is beschikbaar op www.omgevingsvisie.nl.

Cartoons
Tijdens de conferentie was de cartoonist Farida Laan aanwezig, die de discussie op de conferentie heeft vastgelegd in een aantal tekeningen:

cartoon4.jpg (150 Kb)
cartoon2.jpg (68 Kb)
cartoon3.jpg (163 Kb)