Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bewegen, Sport en Maatschappij eindexamenvak op PCC In september 2007 startten de lessen in het nieuwe schoolexamenvak Bewegen, Sport en Maatschappij (BSM) aan het Petrus Canisius College. Het PCC is één van de 126 scholen in het land die het vak aanbieden. In totaal 54 leerlingen van de vestiging Blekerskade - 16 van vwo en 28 van havo - uit allerlei profielen hebben voor dit vak gekozen. De afgelopen maanden werd er hard door de leerlingen gewerkt. Niet alleen hun inzet, maar zeker ook hun individuele sportprestaties tellen mee voor goede cijfers.

Eén van de recente opdrachten die de sportievelingen kregen, was het tot in detail uitwerken van een trainingsprogramma dat ze zelf hadden opgesteld. Daarvoor werkten ze een aantal weken in een Alkmaars fitnesscentrum. Succesvol turnster Larissa de Goede uit Egmond aan Zee koos er voor om samen met voetbalster Ilse van Diepen een turnschema uit te werken, waarbij het accent ligt op kracht en evenwicht. Joyce Houtkamp, die vorig jaar instroomde vanuit het Daltoncollege, werkte samen met klasgenootje Kim: ,,Wij stellen een schema op voor schaatsers om de buik- en beenspieren te versterken en te werken aan een goede starthouding." Joyce droomt er van om hierna de ALO te gaan doen, zodat ze gymles kan gaan geven op de basisschool. Ook klasgenoten Hielke de Vries en Ruben Visser 't Hooft waren verdiept in hun trainingsprogramma. Hielke: ,,Ik vind sporten gewoon leuk omdat ik liever actief bezig ben, dan dat ik in de schoolbanken zit. Wat ik er later me wil gaan doen? Precies weet ik het nog niet."

BSM is een vak dat op het PCC als keuze-examenvak gekozen kan worden binnen alle profielen. Leerlingen die het vak kiezen, hebben wekelijks vier lessen BSM, naast de twee gebruikelijke LO-uren. Die twee lesvakken verschillen enorm van elkaar. Bij BSM worden leerlingen niet alleen beoordeeld op hun inzet tijdens het sporten, maar echt op hun individuele prestaties. Een ander belangrijk aspect van de BSM-lessen is het onderdeel 'organisatie'. Leerlingen leren door BSM nog beter met elkaar om te gaan, met elkaar samen te werken, ze leren toernooien organiseren, compleet met financiële verantwoording, en maken wedstrijdverslagen. Daarin komt het verloop van een wedstrijd aan de orde, maar ook opstellingen van spelers, blessures die zich voordoen en wat de rol van de scheidsrechter is. Verder gaan de leerlingen hierbij in op de maatschappelijke kant van sporten en de rol die verenigingen hierin spelen. De komende jaren zullen de leerlingen ook kennismaken met het geven van instructie aan elkaar, waarbij onder meer gelet wordt op presentatie, stemgebruik en lichaamstaal. Het intensieve samenwerken, elkaar helpen en op elkaar moeten en kunnen vertrouwen, schept een sterke onderlinge band. De groep BSM-leerlingen aan het PCC vormen dan ook een hechte, sociale groep. Nu als is duidelijk dat veel van hen een vervolgopleiding zal kiezen die met sport verband houdt, zoals bijvoorbeeld fysiotherapie, ALO, voeding & diëtetiek, of Sport, Management & Ondernemen voor havisten en bijvoorbeeld bewegingswetenschappen voor de vwo'ers.

einde persbericht