AutoRai

Maserati Quattroporte: een âtweedeâ meesterwerk

(6/23/2008)
De Maserati Quattroporte, de auto die aan de basis stond van het segment van de âLuxe Sport Sedanâ, kan worden beschouwd als een echt meesterwerk van Maserati. Na vijf succesvolle jaren, waarin meer dan 15.000 autoâs werden afgeleverd en de auto 46 internationale onderscheidingen in de wacht sleepte, debuteert de Quattroporte nu met een nieuw uiterlijk en nieuwe technologische toepassingen.

De geschiedenis van de kunst wordt gekenmerkt door stoutmoedige kunstenaars die nieuwe uitdagingen aangingen en belangrijke werken aan onze cultuur bijdroegen. Sommige van hen daagden zichzelf zelfs uit door hun eigen kunstwerken te herzien en op een nog hoger niveau te brengen.

Leonardo Da Vinci maakte een tweede uitvoering van zijn meesterwerk âThe Virgin of the Rocksâ en 400 jaar later herinterpreteerde Matisse zijn eigen werk âLe Luxeâ. Het zijn uitzonderlijk belangrijke nieuwe stukken. Hoewel ze qua formaat identiek zijn en voor een groot deel op de originelen lijken, is het de nieuwe stijl die de tweede uitvoering tot de meest invloedrijke heeft gemaakt.

Op een soortgelijke wijze heeft Maserati nu haar tweede âwerkâ gecreëerd: de nieuwe Maserati Quattroporte.

Dankzij de ongeëvenaarde en vaardige hand van Pininfarina is de Maserati Quattroporte verder verfijnd op een frisse en moderne manier, maar met behoud van de klasse, glamour en exclusiviteit die de stijl van de Maserati Quattroporte zo karakteriseren.

De persoonlijkheid en glamour van het topmodel van Maserati worden nu vertegenwoordigd door twee uitvoeringen: de Quattroporte en Quattroporte S.

De eerste is uitgerust met de bekende 400 pk sterke 4.2-liter V8 motor, terwijl de tweede uitvoering beschikt over de nieuwe 4.7-liter V8 met 430 pk die recent debuteerde in de GranTurismo S, maar in een afwijkende specificatie. Beide modellen krijgen een zestraps automatische versnellingsbak die in samenwerking met ZF is ontwikkeld.

De belangrijkste stijlveranderingen zijn direct herkenbaar. Om te beginnen volgt het front, met de nieuwe grille en de verticale lamellen, de styling van de GranTurismo. Tevens zijn de lichtunits vóór en achter vernieuwd en zijn ze uitgerust met LEDs.

Aan de zijkant valt vooral de dorpel nu meer op, met een lijn die doorloopt in de nieuwe bumpers. Die hebben op hun beurt een bredere beschermrand gekregen en een krachtiger ontwerp aan de achterzijde. De buitenspiegels zijn eveneens nieuw, met een dynamischere vorm en een meer gestroomlijnde bevestiging aan het portier.

Het interieur heeft een nieuwe middenconsole gekregen. De bedieningselementen zijn nu dichter bij elkaar gegroepeerd voor een nog groter bedieningsgemak. De reeks navigatiesystemen is eveneens volledig opgewaardeerd en omvat nu het nieuwe Maserati Multimedia System.

De twee nieuwe leertinten, Marrone Corniola en Sabbia, vervangen de beige kleur die voorheen leverbaar was en debuteren respectievelijk op de Quattroporte S en Quattroporte.

De nieuwe Quattroporte en Quattroporte S worden vanaf september leverbaar. Vanaf juli worden ze echter al gepresenteerd aan Maserati-klanten en -liefhebbers op diverse locaties wereldwijd.