Meerjarenvisie Graszaadteelt

23/06/2008 14:29

Hoofdproductschap Akkerbouw

den haag, 23 juni 2008

meerjarenvisie graszaadteelt

nederland heeft een goed klimaat voor graszaadteelt. Ons land telt veel ervaren telers en er vindt veredelingswerk plaats. toch is de graszaadteelt in Nederland in vergelijking met andere belangrijke productiegebieden - denemarken, duitsland, oregon (vs) - kleinschalig. dat betekent dat nederland zich moet richten op de productie van zaaizaad met een hoge toegevoegde waarde.

deze analyse maakt deel uit van de meerjarenvisie graszaadteelt 2008-2013, die onlangs door het productschap akkerbouw is opgesteld. de visie zal aanstaande woensdag door de heer theo meijer, voorzitter van het productschap akkerbouw, aangeboden aan de heer teun kklumpers, plaatsvervangend directeur van de directie Landbouw van het ministerie vanlandbouw, natuur en voedselkwaliteit.

de omstandigheden waaronder de graszaadsector functioneert, zijn de afgelopen jaren sterk gewijzigd. zo kwamen enkele belangrijke nederlandse zaaizaadbedrijven in buitenlandse handen en steeg de graanprijs sterk. bovendien veranderde het EU-beleid: de zaaizaadsteun werd opgenomen in de bedrijfstoeslag.

hieruit voortkomend zijn twee directe actiepunten voor de komende jaren vastgesteld: kostenbeheersing en kwaliteit. bij kostenbeheersing spelen bijvoorbeeld de kosten rondom de oogst een rol. bij de kwaliteit gaat het om de productie van zuiver zaaizaad, zonder vermenging met onkruidzaden als straatgras, kweek of duist. hiervoor zijn gewasbeschermingsmiddelen nodig, samen met teelt op de meest geschikte percelen. Om daarin tot de meest optimale combinaties te komen zal het productschap akkerbouw onderzoeksprojecten laten uitvoeren, op te zetten na voorafgaand overleg tussen graszaadbedrijfsleven en onderzoekers.

de resultaten van het graszaadonderzoek zijn te vinden op kennisakker.nl.