'Maak einde aan sober gevangenisregime om meer ellende te voorkomen'

23/06/2008 14:45

SP

De onrust die is ontstaan onder gedetineerden en gevangenispersoneel in de Bijlmerbajes moet worden weggenomen door een einde te maken aan het sober regime. Dat bepleit SP-Kamerlid Krista van Velzen, die constateert dat de onvrede over de bezuinigingsoperatie ook in andere gevangenissen zeer sterk is.

Nadat eerder al protesten waren uitgebroken onder de gedetineerden in de Bijlmerbajes heeft zondag het personeel in een brandbrief haar uiterste bezorgdheid uitgesproken. Van Velzen roept staatssecretaris van justitie Albayrak naar de Kamer. "Het is vreselijk dat ook het personeel zich nu zorgen moet maken om zijn veiligheid. Dit regime moet worden teruggedraaid. De beperkte bezuiniging die het op korte termijn oplevert staat niet in verhouding tot de veiligheidsrisico's en de grote kosten die straks gepaard gaan met een toenemende onveiligheid in de maatschappij."

Door de bezuinigingen terug te draaien komt er meer personeel op de werkvloer. Ook blijft het dan mogelijk om kwetsbare gedetineerden, mensen met zware psychische stoornissen en verslavingen, meer begeleiding te bieden.

De gevangenen en personeel voelen zich steeds minder veilig en dat is toe te schrijven aan de versoberingen van het dagprogramma. Er heerst een opgefokte sfeer, er is meer verbaal geweld, dreiging met fysiek geweld, zelfs de meest ervaren cipiers melden zich ziek. Van Velzen, die via de Werkgroep Morgen Beter intensief contact onderhoudt met zowel bewaarders, reclasseringswerkers en (ex-)gedetineerden, is zeer bezorgd over de ontstane situatie. "Voor het personeel voelt het alsof de boel ieder moment kan escaleren. Dit is geen gezonde werkomgeving, en ook geen gezonde omgeving om iemand klaar te stomen voor terugkeer in de samenleving."

De SP heeft samen met de Werkgroep Morgen Beter al lang stevige kritiek geuit op de bezuinigingen in het gevangeniswezen. Met de in het zwartboek 'Morgen moet het beter!' (2005) geformuleerde eisen is niets gebeurd. "Sterker nog, er wordt steeds meer bezuinigd op het gevangeniswezen," concludeert Van Velzen. "Dat uit zich ondermeer in het vaker toepassen van meerpersoonscelgebruik en het inkorten van het dagprogramma, minder luchten, minder recreatie, minder mogelijkheden om te douchen, minder tijd voor bezoek of naar huis te bellen, minder aandacht voor rehabilitatie en meer tijd achter de deur. Dat frustreert de gevangenen en personeel enorm en daar wordt geen mens beter van. Als we op dit pad doorgaan, vrees ik de komende maanden meer ellende dan nu al zichtbaar wordt."





http://www.sp.nl