Rechtbank Haarlem


Verzoek afschrift of inzage in processtukken in vastgoedfraudezaak afgewezen

De rechtbank Haarlem op 19 juni 2008 heeft het verzoek afgewezen van Rabo Vastgoed NV, Bouwfonds Property Development BV en Bouwfonds MAB Development BV, om als benadeelde partijen afschrift of inzage te verkrijgen van relevante processtukken in de vastgoedfraudezaak.

Er is sprake van een grootschalig opsporingsonderzoek dat nog volop gaande is en waarmee grote maatschappelijke belangen zijn gediend. Het voortijdig verstrekken van stukken kan dat onderzoek mogelijk verstoren.

Voorts wordt opgemerkt dat het recht op verstrekking dat belanghebbenden inroepen, is gecreëerd om hen in de gelegenheid te stellen hun vordering als benadeelde partij in het strafgeding op deugdelijke wijze voor te kunnen bereiden. Nu de verdenking tegen verdachte nog slechts in voorlopige vorm is geformuleerd, en jegens andere mogelijke verdachten nog geen vervolgingsbeslissing is genomen, is het belang om over stukken te beschikken ter voorbereiding van een vordering nog niet groot te noemen. Die vordering kan immers op grond van een voorlopige tenlastelegging nauwelijks concreet worden geformuleerd.
De raadkamer wijst er in dat verband op dat in de voorlopige beschuldiging van verdachte de nu bezwaarmakende rechtspersonen niet bij naam worden genoemd. Wel worden daarin namen genoemd van mogelijk aan hen gelieerde rechtspersonen. Alleen al op dit punt dient helderheid te komen voordat kan worden gesproken van een concreet belang bij verstrekking van stukken.

LJ Nummer

BD5021

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 23 juni 2008 Naar boven