Gemeente Dirksland


Gemeenten ondertekenen convenant met MEE Zuid-Holland Zuid

Donderdag 19 juni hebben de vier gemeenten Middelharnis, Goedereede, Oostflakkee en Dirksland een convenant ondertekend met MEE Zuid-Holland Zuid voor cliëntondersteuning van mensen met een beperking.

Daarmee zetten de gemeenten en MEE een belangrijke stap in het verder uitbouwen van de samenwerking rondom cliëntondersteuning. Mensen met een beperking zijn daardoor verzekerd van informatie, advies en professionele cliëntondersteuning.

Gemeenten en de WMO
De gemeenten krijgen door de komst van de WMO de regierol op het gebied van informatie, advies en cliëntondersteuning. Gemeenten hebben daarmee de verantwoordelijkheid om er zorg voor te dragen dat er een passend en kwalitatief goed aanbod voor cliëntenondersteuning is. Vanuit het Wmo-beleid streven de gemeenten ernaar dat alle inwoners ongeacht hun persoonlijke omstandigheden kunnen meedoen aan het leven van alle dag; cliëntondersteuning is daarvoor een belangrijke randvoorwaarde.

Samenwerking
MEE Zuid-Holland Zuid biedt al jaren cliëntondersteuning op maat. De vier gemeenten op Goeree-Overflakkee hebben vandaag afgesproken de samenwerking met MEE Zuid-Holland Zuid nader vorm te geven. Er wordt gestreefd naar het ontwikkelen van een nieuwe samenwerkingsrelatie en het leggen van een basis voor een integrale inzet op cliëntondersteuning.

Cliëntondersteuning
Mensen met een beperking komen in hun leven veel vragen, uitdagingen en in veel gevallen ook specifieke problemen tegen die voortkomen uit de aard van hun beperking. Toenemende wet- en regelgeving, de diversiteit van aanbieders in de sector zorg en welzijn maken dat mensen met een beperking moeite kunnen hebben met het vinden van de juiste route op vele levensterreinen. Professionele cliëntondersteuning is een belangrijke randvoorwaarde om te realiseren dat mensen met een beperking en hun directe omgeving op een actieve manier kunnen participeren in de maatschappij. Op dit moment voorziet MEE Zuid-Holland Zuid voor een groot deel in de behoefte aan cliëntondersteuning op de Zuid Hollandse Eilanden.