Gemeente Eindhoven


* collegebesluiten
23 juni 2008

Collegebesluiten
De belangrijkste openbare besluiten uit de vergadering van B&W van dinsdag 16 juni.
Regeling jongeren en schulden (MM)
Het aantal jongeren met schulden neemt toe. De gemeente Eindhoven is samen met Welzijn Eindhoven in februari 2007 gestart met een preventieproject âJongeren en poenâ. Nu blijkt dat niet alleen preventie nodig is, maar dat ook jongeren die al schulden hebben hulp nodig hebben. Deze jongeren zijn vaak geneigd te stoppen met school en te gaan werken om hun schulden af te lossen . Schooluitval, jeugdwerkloosheid en op termijn ook armoede zijn hiervan ongewenste gevolgen.

Het college wil jongeren tot 27 jaar die schulden hebben een saneringskrediet met uitgestelde aflossing aanbieden. Ook wordt het bankreglement aangepast zodat deze jongeren wel in aanmerking kunnen komen voor een saneringskrediet. Voorwaarde is wel dat schuldeisers hun medewerking verlenen aan sanering. Startnotitie Jongerenloket âZâ (MM)
Het college is akkoord gegaan met het voorstel om een Jongerenloket te realiseren voor Eindhoven (en de randgemeenten). Met het jongerenloket (loket Z) willen we jongeren zodanig ondersteunen dat zij in staat zijn het maximale uit zichzelf te halen. In een aantal fases wordt het loket Z uitgebouwd tot een loket annex netwerkorganisatie waar jongeren met een breed spectrum aan vragen over alle domeinen van hun leven terecht kunnen.

Het loket biedt intensieve begeleiding middels casemanagement met de nadruk op vragen en trajecten m.b.t. opleiding, werk en inkomen. In het Jongerenloket gaan partners WZI, RMC, CWI, ROC en Welzijn Eindhoven samenwerken om één integraal dienstenaanbod aan de jongeren te leveren.
Braintrigger (MM)
Het college heeft kennis genomen van het uitwerkingspaper Braintrigger en het Braintrigger uitvoeringsprogramma en is akkoord gegaan met een pilot tot 1 april 2009. Nieuwe leer- en werkomgevingen, zoals de High Tech Campus, ontwikkelen zich in een rap tempo. Het werken in dergelijke kennisintensieve omgevingen vereist een ander soort technici dan die we van oudsher kennen. Braintrigger zet zich ervoor in om jongeren, die over talenten beschikken om in deze omgevingen te kunnen werken te ontdekken en te coachen.

De papers bieden helderheid over de wijze waarop Braintrigger het bedrijfsleven, scholen en de overheid de mogelijkheid biedt om deze jongeren te kunnen bereiken, om deze doelen te realiseren. WMO Benchmark (HMD)
Uit het eerste tevredenheidsonderzoek onder mensen die in Eindhoven een beroep deden op de Wmo blijkt dat zij over het algemeen erg tevreden zijn. Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De gemeente gaat jaarlijks na in hoeverre de mensen die een beroep doen op de Wmo tevreden zijn met de geboden ondersteuning. College wil bestemmingsreserve buurtontmoeting (EvM) Het college van burgemeester en wethouders gaat een voorstel voor bestemmingsreserve buurtontmoetingsruimten/vrijetijdsaccommodaties aan de gemeenteraad voorleggen. Hiertoe is besloten om te garanderen dat opbrengsten uit o.a. verkoop van bestaande vrijetijdsaccommodaties ingezet blijven worden voor de ontwikkeling, vernieuwing en bouw van buurtontmoetingsruimten. Deze regeling geldt ten minste tien jaar.

Er wordt tevens een aantal randvoorwaarden gesteld aan verkoop van ruimtes om daarmee de rol van bewoners te waarborgen. Zo komt er bijvoorbeeld een Gebruikersraad die toeziet op en adviseert over de programmering.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00