Gemeente Eindhoven

Persbericht 23 juni 2008, no. 178

Resultaten eerste tevredenheidsonderzoek bekend

Eindhovense cliënten Wmo erg tevreden over ondersteuning Uit het eerste tevredenheidsonderzoek onder mensen die in Eindhoven een beroep deden op de Wmo blijkt dat zij over het algemeen erg tevreden zijn. Op 1 januari 2007 is de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. De gemeente gaat jaarlijks na in hoeverre de mensen die een beroep doen op de Wmo tevreden zijn met de geboden ondersteuning.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden in december vorig jaar en is gehouden onder mensen die in 2007 individuele voorzieningen zoals hulp bij het huishouden, rolstoelen, scootmobielen, woon- en vervoersvoorzieningen ontvingen of hadden aangevraagd. In totaal zijn er 987 vragenlijsten verstuurd. De respons was 50%: 497 mensen stuurden de vragenlijst terug.
Participatie
De Wmo heeft als doel ervoor te zorgen dat iedereen kan meedoen in onze samenleving ongeacht eventuele beperkingen. Hiervoor kunnen mensen onder meer individuele voorzieningen aanvragen. Ruim 90% van de ondervraagden geeft aan positief te zijn over de mate waarin de ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschappij. 93% vindt dat de ondersteuning voldoet aan de behoefte en verwachtingen.
Hulp bij het huishouden
Mensen die hulp bij het huishouden ontvangen, beoordelen deze gemiddeld met het rapportcijfer 8,2. Zij zijn vooral tevreden over de keuzemogelijkheden voor verschillende zorgorganisaties (92%). Wat betreft de organisatie van de hulp bij het huishouden is men vooral tevreden over de planning van de hulp (94%). Over de vervanging bij ziekte zegt 72% tevreden te zijn. Hulpmiddelen
De tevredenheid over hulpmiddelen als rolstoelen, scootmobielen en woonvoorzieningen wordt gemiddeld beoordeeld met een 7,2. Men is over woonvoorzieningen (bijv. een douchestoel) het meest tevreden (92%). Relatief het minst tevreden is men over de tegemoetkoming in de vervoerskosten; bijna 30% geeft aan hierover ontevreden te zijn.
Vergelijking met andere gemeenten
Onderzoeksbureau SGBO heeft de uitvoering van de Wmo bij gemeenten landelijk met elkaar vergeleken. Hiervoor hebben gemeenten gegevens aangeleverd. Uit het onderzoek blijkt dat het moeilijk is om een waardeoordeel te geven over de prestaties van de gemeenten, omdat de Wmo een kaderwet is die elke gemeente anders invult.

Bezoekadres:
Stadskantoor, Stadhuisplein 10
route
Postadres:
Postbus 90150, 5600 RB Eindhoven

Klanten-
ContactCentrum
tel. 040-238 60 00