Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Rode Kruis Ziekenhuis helpt Nederlanders met zweetprobleem

Vooral leraren en stewardessen laten zich opereren

Beverwijk - Klamme handen, natte plekken onder oksels en bezwete voorhoofden. We hebben er allemaal last van, maar sommige Nederlanders transpireren 'zweten' wel heel extreem. "Overmatig transpireren is een onderschat probleem", zegt chirurg Fons Dur van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Het ziekenhuis is één van de weinige instellingen die operaties tegen deze kwaal (hyperhidrosis) uitvoeren. "Veel mensen schamen zich ervoor", aldus de arts. "

Het is niet bekend hoeveel mensen in Nederland aan overmatig zweten lijden. Fons Dur: "Er heerst veel onwetendheid over. Ook bij dokters die niet weten dat het te behandelen is. Het is moeilijk voor te stellen hoe het is om te leven met deze handicap. Niemand vindt het prettig een ander een hand te geven die nat is. Dat is voor de ontvanger net zoiets als een natte zoen van een wildvreemde."

De meeste antizweetoperaties worden uitgevoerd voor handen en oksels. Volgens Dur zijn het vooral stewardessen, leraren en mensen die voor hun beroep veel handen schudden die voor de ingreep kiezen. Het Rode Kruis Ziekenhuis doet tien tot vijftien operaties voor hyperhidrosis per jaar. "Het is geen ziekte. Mensen zweten ongeveer evenveel: één tot anderhalve liter per dag. Bij overmatig transpireren van handen en oksels wordt het zweet geconcentreerd op bepaalde plekken. Hoe dat komt, is nog altijd niet duidelijk."

Volgens Dur leveren behandelingen met botox, zalfjes en deodorants onvoldoende resultaat op.
"Injecties met botox is een pijnlijke behandeling die twee keer per jaar herhaald moet worden. Deodorant en zalfjes zijn tijdelijke oplossingen die in de meeste gevallen ook niet voldoende werken." De operatie in het RKZ bestaat uit een kijkoperatie in de borstholte, waarbij enkele centimeters van het autonome zenuwstelsel aan beide kanten wordt weggenomen. "Dit geeft in ieder geval een blijvend resultaat," aldus de arts.

///