Leefbaar Rotterdam


maandag, juni 23, 2008

LR: Zo kan het ook! 10 miljoen extra, volkomen overbodig!

Het Rotterdamse klimaat voor kunst en cultuur kan groeien en bloeien zonder dat daar extra overheidssubsidie voor nodig is. De benodigde 10 miljoen per jaar kan intern worden vrijgemaakt door het opheffen van het Wereldmuseum en het toewijzen van de vrijgekomen gelden van het Urban Podium aan het Cultuurplan 2009-2012.

Indien de gemeente Rotterdam het Wereldmuseum opheft (4,8 miljoen), de vrijgekomen 10 miljoen voor het afgelaste Urban Podium aanwendt voor het Cultuurplan (2,5 miljoen per jaar) en de adviezen van de RRKC opvolgt t.a.v. Lantaren Venster (0,9 miljoen) en SKVR (0,8 miljoen), levert dit 9 miljoen per jaar extra ruimte op zonder dat extra middelen nodig zijn. Dit plan is niet alleen maar denkbaar, maar ook haalbaar, aldus Anton Molenaar, woordvoerder Kunst & Cultuur van de Leefbaar Rotterdam-fractie.

Het Wereldmuseum heeft zijn beste tijd gehad. We leven niet meer in de tijd van Kuifje in Afrika. Internet brengt de wereld bij ons thuis en steeds meer mensen ondernemen zelf de reis naar de cultuur van hun dromen. Het Wereldmuseum is voor de derde keer gesloten en dat is geen toeval. Krampachtig blijft men zoeken naar een nieuwe eigentijdse formule. Nu wil men een soort spiritueel centrum beginnen, dat kan, maar dan is het Wereldmuseum en het beheer van de collectie niet meer nodig. Het is veel efficiënter en zinvoller om de waardevolle collectie landelijk op te slaan in samenwerking met het Tropenmuseum en het Rijksmuseum voor Volkenkunde. Er ontstaat dan een fraaie en wellicht een meer complete bron waar heel museaal Nederland uit kan putten. In Rotterdam zijn er tal van mogelijkheden waar een tentoonstelling als `Tibet' opgenomen kan worden zoals bijvoorbeeld de Kunsthal.

De vrijgekomen gelden van het Urban Podium (2,5 miljoen per jaar) zijn bij uitstek geschikt om voor het Cultuurplan 2009-2012 in te zetten. De RRKC stelt voor om 2,5 miljoen te besteden aan nieuwe initiatieven. Veel van deze nieuwe initiatieven hebben betrekking op jongerencultuur, waardoor het geld uiteindelijk en dan een stuk duurzamer toch op dezelfde plek terecht komt.

De interim directeur van Lantaren/Venster heeft aangegeven dat het (film)theater zonder subsidie door kan gaan aan de Gouvernestraat. De verhuizing naar het Art House op de Kop van Zuid gaat dan niet door. Lantaren Venster wil zich dan concentreren op film en buitenlandse jazz en stopt dan met niet rendabele dans- en theatervoorstellingen. Ook de bezuinigingen bij de SKVR zijn terecht geopperd. De controle op de subsidiebehoefte van de SKVR loopt uit de hand en de `gepresenteerde financiële gegevens zijn ondoorzichtig'. Hoog tijd voor een interne controle.

Het is wel degelijk mogelijk om budget neutraal te werk te gaan zonder dat de Kunsthal, Jeugdtheater Hofplein of de Rotterdamse Zomerfestivals daar de dupe van worden. Er blijft ook ruim voldoende budget over om aan de meeste wensen van de kleinere instellingen als Theater Hal 4, V2_, Huis voor Jeugd- en Jongerentheater, Rotterdamse Poppenspelers of het Rotterdams Kamerorkest tegemoet te komen.

Uiteindelijk moet je als gemeentebestuur wel keuzes durven maken.

A.s. woensdag buigt de raadscommissie Jeugd, Onderwijs en Cultuur zich over de cultuurbudgetten en eventuele alternatieve financiering voor initiatieven die niet binnen het Cultuurplan 2009-2012 passen.

Door willem1940 op 2008 06 23

Je gaat erg snel maar het klinkt zéker niet dom. Page 1 of 1 pages