Provincie Antwerpen


23 juni 2008

Uitreiking Cultuurprijzen van de Provincie Antwerpen

Zaterdag 21 juni 2008- Heist-op-den-Berg

Op zaterdag 21 juni 2008 reikte de provincie Antwerpen twee belangrijke cultuurprijzen uit, nl. de provinciale prijs voor letterkunde 2007 voor een gezamenlijk oeuvre en de provinciale prijs geschiedenis en volkskunde 2007 voor een uitgegeven werk over de provincie Antwerpen.

De prijzen voor letterkunde, toen nog premies voor verdienstelijk werk genoemd, werden vanaf 1926 georganiseerd. Sinds 1987 loopt een driejaarlijkse cyclus met in jaar 1 een prijs voor een kinderboek, voor een jeugdboek en voor een toneelwerk, tv- of radiospel; in jaar 2 een prijs voor een monografie, voor een essay en voor een verzenbundel; en in jaar 3 een prijs voor proza en voor het gezamenlijk werk van een auteur. De laureaten voor 2007 zijn Jan Veulemans en Godfried Croenen.

Jan Veulemans: provinciale prijs voor letterkunde 2007, voor een gezamenlijk oeuvre

Jan Veulemans
De jury besliste unaniem om Jan Veulemans te lauweren. In zijn werk is een sterke coherentie van positieve, humane bekommernis aanwezig. Hij is schepper van diepmenselijke lyriek, die het niet moet hebben van gratuite taalspelletjes en intellectualistische spitsvondigheden. Zijn laatste prozawerk, het ontroerende autobiografische 'Alles gehad' schetst een waarheidsgetrouw beeld van het Kempense plattelandsleven van de vorige eeuw.

Veulemans mocht talrijke literaire onderscheidingen ontvangen. De provincie Antwerpen en de Prijs der Vlaamse poëziedagen kenden hem tweemaal hun prijs toe. Hij werd ook tweemaal bekroond met de poëzieprijs van de Kempische Cultuurdagen in Hilvarenbeek (Nederland). Ook de Prof. Jules Persijnprijs voor het essay mocht hem te beurt vallen. Thans is de auteur hoofdzakelijk met essaywerk bezig.

Godfried Croenen: provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde 2007, voor een uitgegeven werk over de provincie Antwerpen

Godfried Croenen
Voor de jury van de provinciale prijs voor geschiedenis en volkskunde 2007 moet Godfried Croenen met de prijs beloond worden voor zijn werk 'Familie en macht. De familie Berthout en de Brabantse adel (Leuven, universitaire Pers, 2003, 474 bls. ill.). Vanaf het midden van de twaalfde tot het midden van de veertiende eeuw behoorde de familie Berthout tot de rijkste en machtigste adellijke families in de Nederlanden. Over deze familie is bijzonder veel bronnenmateriaal bewaard gebleven. Godfried Croenen heeft door uitgebreid onderzoek in binnen- en buitenland het middeleeuwse familiearchief van de Berthouts grotendeels kunnen reconstrueren. Hoewel Croenens onderzoek niet de adel in onze gewesten in de periode 1140-1350 betrof, heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd tot de geschiedenis van onze provincie. Croenen slaagde erin om een op bronnen gebaseerd verhaal te brengen over een familie die door uitstekend gebruik te maken van machtsverwerving en machtsverdeling opklom tot een invloedrijke familie uit de directe omgeving van de Brabantse hertog. Het wetenschappelijk werk spreekt door de vlotte stijl een uiteenlopend publiek aan. Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)

Perscontact:
Jan Michiels
Departement Cultuur
jan.michiels@admin.provant.bel
tel.+32 3 240 64 12
Drukkwaliteit foto's en een uitgebreidere tekst kan u downloaden van onze ftp pagina ftp://ftps.provant.be login: CultuurPers, paswoord PersCultuur