Nederlandse Politiebond


Stakingsuitkering alleen bij inhouding van salaris!

De NPB is het niet eens met de suggestie van de Raad van Hoofd- commisarissen om stakingsuren te beschouwen als niet-gewerkte uren. Daarmee zouden de uren in de loop van 2008 worden ingehaald.

Maar we staken om de werkgever onder druk te zetten. Daarvoor moet de werkgever daar wel enige last van ondervinden. Van 'enige last' is echter geen sprake als de werkgever bij deze stakingsuren hetzelfde jaar nog kan laten inhalen.

Werk dat door stakingen blijft liggen is bovendien 'besmet'. De werkgever mag er er geen ander personeel voor inhuren. Volgens de NPB betekent dat ook dat deze uren niet achteraf alsnog gedraaid worden door de betreffende eigen werknemers.

De NPB blijft dan ook bij zijn principiële standpunt: Stakers worden door hun werkgever gekort op hun salaris. NPB-leden ontvangen ter compensatie een stakingsuitkering van de NPB.

Alternatieve afspraken, zoals het inhalen van de gestaakte uren of het afboeken van de niet-gewerkte uren van het vakantieverlof, zijn op individuele basis wel mogelijk maar dus niet wenselijk.

BELANGRIJK:
Een NPB-lid heeft alleen recht op een uitkering uit de NPB-stakingskas als de werkgever in verband met deelname aan één of meerdere stakingsacties een deel van het salaris inhoudt. Collega's die hun stakingsuren laten afboeken van hun verlofuren of in de loop van het jaar gaan inhalen komen dus NIET in aanmerking voor een uitkering uit de NPB-stakingskas.

Aanvragen stakingsuitkering
NPB-leden die in aanmerking willen komen voor een stakingsuitkering, kunnen deze claimen bij de NPB. Maak daarvoor een kopie van de loonstrook waarop de salarisinhouding in verband met deelname aan stakingsacties vermeld staat. Deze kopie moet worden opgestuurd naar het NPB-hoofdkantoor, postbus 68, 3440 AB in Woerden.

Gepubliceerd op 23 juni 2008 door Henri Swinkels.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.