Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

PBF Onderzoeksprijs voor ALS

Afgelopen zaterdag 21 juni heeft het Prinses Beatrix Fonds de Onderzoeksprijs van 1 miljoen euro uitgereikt aan prof.dr. Leonard van den Berg van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij doet onderzoek naar ALS. De prijs werd uitgereikt door Eppo Horlings en Laetitia Griffith, bestuursleden van het Fonds.

Uitreiking prijs Het Prinses Beatrix Fonds heeft als doel zich in te zetten voor bewegingsstoornissen en alle, vaak ongeneeslijke spierziekten. Dat het zinvol is om te investeren in wetenschappelijk onderzoek blijkt uit het feit dat in het verleden polio overwonnen is en er recent behandeling mogelijk is voor mensen met de ziekte van Pompe.

Voor de spierziekte ALS is nog geen behandeling mogelijk. Bij patiënten zijn vaak binnen 3 tot 5 jaar alle spieren aangetast. In Nederland zijn zo'n 1500 patiënten. Jaarlijks overlijden 500 patiënten en komen er 500 nieuwe patiënten bij.

Er is voor het onderzoek van prof.dr. Leonard van den Berg gekozen omdat er voor ALS patiënten op dit moment geen enkel perspectief is en dit project in zijn geheel kwalitatief zeer goed is. Kort samengevat zou dit onderzoek over 5 jaar een methode moeten geven waarmee de diagnose ALS bij een patiënt op zeer korte termijn gesteld kan worden. Nu is dit een langdurig proces (tot 18 maanden), op een gemiddelde levensverwachting van 3-5 jaar. Dit betekent voor de patiënt een lange periode van onzekerheid. Bovendien kunnen de onderzoeksresultaten aangrijpingspunten leveren voor de ontwikkeling van een therapie voor ALS.

Het project van prof. dr. van den Berg heet "The identification and validation of biomarkers for ALS".

Lees eerder nieuwsbericht
23 juni 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400