Gemeente Stein


Millenniumgemeente Stein tegen armoede en milieuvervuiling

De gemeenteraad heeft op 17 april jl. besloten om Stein uit te roepen tot `Millenniumgemeente'. Veel Nederlandse gemeenten doen dit en ondersteunen daarmee de 8 Millenniumdoelen. Die doelen zijn voornamelijk gericht op vermindering van extreme armoede in de wereld.

Millennium Top
Tijdens de Millennium Top van de Verenigde Naties in 2000 beloofden alle regeringsleiders dat de doelen in 2015 behaald zouden zijn. Er is wereldwijd een beweging op gang gekomen om de regeringsleiders aan hun belofte te herinneren. Want de helft van de tijd is nu verstreken en het bereiken van de doelen gaat te traag.

Acht doelen
Om welke doelen gaat het nu precies? Er zijn er acht opgesteld, te weten:


1. Het uitbannen van extreme armoede en honger.
2. Alle kinderen gaan naar school.

3. Gelijk rechten voor mannen en vrouwen.

4. Sterke afname kindersterfte.

5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap.
6. Stop verspreiding van ziektes als AIDS en malaria.
7. Meer mensen leven in een duurzaam leefmilieu.
8. Meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

Hulp op eigen manier
Millenniumgemeenten helpen ieder op hun eigen manier om de Millenniumdoelen te behalen. Sommigen doen dit bijvoorbeeld door een partnerstad te helpen met het opruimen van het afval en door de afwatering in krottenwijken te verbeteren, waardoor malaria afneemt. Vaak worden collecte-inkomsten van goede doelen verdubbeld en helpen ze aan publiciteit. Maar er wordt ook gewerkt aan veranderingen in de gemeenten zelf, bijvoorbeeld door Fair Trade producten te kopen en de plaatselijke wereldwinkel te steunen.

Goede doelen
De gemeente Stein steunt activiteiten ten behoeve van goede doelen en subsidieert middelbare schoolprojecten op het gebied van ontwikkelingswerk om jongeren bewust te maken van wereldwijde problemen als armoede en milieuvervuiling. De komende jaren zal de gemeente de mogelijkheden om bij te dragen aan de millenniumdoelen verder onderzoeken en oppakken.

Meer informatie
Kijk op www.millenniumgemeente.nl om meer te weten te komen over de millenniumgemeenten.