Gemeente Leiden

Datum 23 juni 2008
Nummer 080619-b

Wethouder Steegh en minister Cramer ondertekenen convenant milieuzone

Vanmorgen heeft wethouder Steegh (Verkeer & Milieu) namens de gemeente Leiden het landelijke convenant "Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering". Het convenant werd ondertekend in het bijzijn van minister Cramer (ruimte en milieu) en vond plaats bij het ministerie van VROM. Gelijktijdig tekenende de gemeenten Amsterdam en Rijswijk. De invoering van een milieuzone in Leiden staat voor 1 januari 2009 op de agenda.

Wat is een milieuzone?
Dat is een gebied waar alleen "schone" vrachtwagens mogen rijden. Er gelden toegangscriteria in dit gebied zodat oude en vervuilende vrachtwagens worden geweerd. Milieuzones verminderen ter plekke de luchtvervuiling en geluidsoverlast. Schone vrachtauto's, die aan gestelde eisen voldoen kunnen ongestraft de milieuzone binnenrijden. Maar natuurlijk zijn er voor verschillende situaties ook ontheffingen mogelijk.

Waarom een milieuzone?
Binnen de gemeente Leiden zijn maatregelen noodzakelijk om aan de normen voor luchtkwaliteit te kunnen voldoen. Eén van de maatregelen die wordt getroffen komt voort uit het landelijke convenant "Stimulering schone vrachtauto's en milieuzonering". Uit onderzoek naar de Leidse situatie is gebleken dat invoering van een milieuzone een efficiënte maatregel is om de luchtkwaliteit te verbeteren. Daarom is besloten deze zo spoedig mogelijk in te voeren. Milieuwethouder John Steegh is blij met de zone. "Door de milieuzone worden vervuilende auto's sneller vervangen. En dat heeft niet alleen voordelen voor Leiden, maar ook voor de omliggende gemeenten."

De gemeenten Utrecht, Eindhoven, Tilburg, 's Hertogenbosch, Breda, Rotterdam en Maastricht hebben al eerder succesvol een milieuzone ingevoerd.

Luchtkwaliteitsplan 2005-2010
Het realiseren van een milieuzone is één van de maatregelen uit het Luchtkwaliteitsplan 2005-2010. In dit plan staat onder meer ter realisatie: een schoon gemeentelijk wagenpark; Vervoersprestatie op Locatie (fietsers en voetgangers voorrang bij nieuwe bouwprojecten); Onderzoek Groene Golf, en de bewustwordingscampagne De Leidse Luchtwerken.