Gemeente Diemen


Diemen buigt zich over WMO

De gemeente organiseerde een conferentie over de invulling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en sprak met partners in het veld, met vrijwilligers, woningcorporaties, sportorganisaties, scholen en ouderenbonden.
Wethouder Grondel in gesprek met vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties "Het maatschappelijk middenveld in Diemen is sterk en goed georganiseerd; dat is goud waard en dat moeten we benutten." Dat zei wethouder Ruud Grondel van Diemen op de conferentie die de gemeente Diemen organiseerde over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Die is erop gericht dat mensen met hulp van gemeente en organisaties en mensen om hen heen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven functioneren en aan de maatschappij kunnen blijven deelnemen. "De gemeente heeft in de nieuwe setting niet alleen de rol van financier. Ze moet ook stimuleren, ondersteunen en verbindingen tot stand brengen", aldus Grondel. "Het beleid hebben we geformuleerd in de nota 'U staat er niet alleen voor', het komt nu aan op de uitvoering samen met maatschappelijke organisaties en burgers. Mij viel alvast op dat Diemen een sterk en goed georganiseerd maatschappelijke middenveld kent met een levendig verenigingsleven, actieve kerken, actieve ouderenbonden etc. Die kracht van een dorp is goud waard en die moeten we ook goed benutten."

Gezamenlijke inzet
Op de conferentie in theater De Omval spraken zo'n 50 mensen over wat er in Diemen beter zou kunnen en wie of wat daarvoor nodig is en wat ze voor elkaar konden betekenen. Ze bespraken hoe gezamenlijk, met de beschikbare inzet en middelen, het best mogelijke resultaat kan worden bereikt. Wethouder Grondel lichtte drie punten uit: "De sociale samenhang in Diemen is groot, maar ook kwetsbare groepen en nieuwe Diemenaren moeten we daarbij aandacht blijven geven. We moeten vooral plekken en gelegenheden voor ontmoetingen creëren, vooral tussen groepen onderling. Verder kunnen vrijwilligers rol spelen bij het signaleren van mensen die aangeven hulp te willen hebben, maar ze willen dan wel goede ondersteuning bv. een cursus om dat ook goed te kunnen, ze willen niet de verantwoordelijkheid overnemen van andere organisaties en ze willen een duidelijk aanspreekpunt bij de gemeente, dat ook iets met het signaal doet. We gaan daarom nu kijken hoe we het centraal servicepunt kunnen versterken. Tot slot merkten we op dat we allemaal al veel doen, maar kwetsbare groepen vinden soms nog moeilijk de weg. Daar moeten we aandacht voor hebben."
Grondel is tevreden over de WMO-conferentie en sprak de intentie uit om het komend jaar weer te doen.

Vierjarenplan
"U staat er niet alleen voor" is het motto van het nieuwe vierjarenplan dat de gemeente Diemen heeft opgesteld, in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Dit beleidsplan geeft aan, hoe de gemeente wil bevorderen dat Diemen nog een betere plaats wordt om in te wonen en te leven. Het beleid heeft onder andere betrekking op een prettig en veilig leefklimaat, op mogelijkheden voor iedereen, jong en oud, gezond of met een beperking, om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Het gaat o.a. ook om het versterken van actieve betrokkenheid en van vrijwillige inzet in de gemeente, in de wijk of in de buurt.

---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---