Gemeente Gilze en Rijen

'Ministerie gaat aan de slag met WZSW'

Het project Wonen, Zorg en Service in de Wijk (WZSW) krijgt wellicht in heel Nederland een vervolg. Dat gaf Kees van der Burg, directeur Maatschappelijke Dienstverlening bij het Ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Sport aan tijdens de slotconferentie van het project in Tilburg. 'Een uniek project' en 'We gaan hiermee aan de slag' waren de woorden van Van der Burg.

De directeur van het ministerie was samen met beleidsmakers uit heel Nederland op 18 juni in Tilburg om de ervaringen van de tien deelnemende Midden-Brabantse gemeenten met WZSW en de presentatie van een onderzoeksrapport van TNO over de resultaten van WZSW mee te maken.

Wethouder Hatice Can-Engin van de gemeente Gilze en Rijen opende als coördinerend wethouder van de tien gemeenten de conferentie. Zij bedankte in haar openingswoord de instanties die het project financieel mogelijk hebben gemaakt. Het project werd door het ministerie SZW en de provincie Noord-Brabant gefinancierd.

Peter Brouwer, onderzoeker bij TNO, overhandigde officieel het conceptrapport aan Kees van der Burg. Het rapport toont aan dat de WZSW-aanpak werkt. Wethouder Can-Engin is zeer tevreden over de uitkomsten van het onderzoek. Voor de conclusie dat het onderzoek aantoont dat gemeente goed samenwerken en daarmee mensen weer aan het werk krijgen, spreekt haar aan.

Sinds december 2006 doet Gilze en Rijen samen met negen andere gemeenten mee met het project Wonen, Zorg en Service in de Wijk (WZSW). Het idee van het project WZSW is eenvoudig. Het activeert mensen die een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben en al langere tijd langs de zijlijn staan om diensten te verlenen aan mensen die dit zelf niet meer kunnen en om ondersteuning vragen. Het project ligt in het verlengde van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Deze wet heeft als doel mensen zo lang mogelijk zelfstandig te laten zijn / wonen.