Gemeente Rotterdam

Beleef Zomerpark Zestienhoven: In de zomer van 2008 (juni tot oktober) richt Gina Kranendonk, in opdracht van de gemeente Rotterdam, in Park Zestienhoven een fleurige tuin in. Deze tijdelijke tuin, met diverse eetbare planten en natuurlijke bouwsels, geeft op de huidige zandvlakte letterlijk een voorproefje van Park Zestienhoven, de nieuwe buitenplaats van Rotterdam.

Het Zomerpark maakt deel uit van een reeks kunstprojecten onder de noemer Kunst en Park16hoven en volgt de voorstelling met het Zwaluwnest aan het Weena op. De reeks maakt de relatie en het evenwicht zichtbaar tussen stedelijk en groen wonen. Opdrachtgever is Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam (OBR) in samenwerking met het Centrum Beeldende Kunst (CBK). Kunstenaar Anne Mieke Backer is als curator aangewezen. Daarnaast is vanuit de Investeringsstrategie 2007 besloten de kwaliteit van de buitenruimte in Park Zestienhoven te vergroten.

Zomerpark Zestienhoven van Gina Kranendonk wordt een ontmoetingsplaats voor oude en nieuwe bewoners, kunstenaars, schoolkinderen, groenvormgevers, projectontwikkelaars en alle andere belangstellenden. Er worden excursies en aktiviteiten georganiseerd rond het thema natuur. De exacte lokatie van Zomerpark Zestienhoven is op de hoek van de Van der Duijn van Maasdamweg en de Terletweg.

Programma activiteiten (onder voorbehoud):

- juni tot september Open Hut voor denkers en kunstenaars;
- 22 juni Start weblog Zomerpark Zestienhoven
- 29 juni Pluk & Proef met Caroline Zeevat, auteur van het boek Wilde Venkel en Rabarber. Onder het genot van Vlierbloesem Champagne zoeken naar eetbare planten en daarvan pesto maken

- 30 juni tot 12 juli Rondleidingen voor kinderen van scholen uit de buurt en het bouwen van vlotten en vogelverschrikkers
- 10 juli Stadsecoloog Remco Anderweg bezoekt Zomerpark en gaat op plantenjacht

- 12 juli Cowboy/girl-zaterdag. Alle paardenbezitters zijn deze dag welkom op het Zomerpark

- 13 juli Rondje Zomerpark Zestienhoven. Zwemmer Eric van Loon zwemt zich warm ter voorbereiding op Rondje Noordereiland. Ook alle buurtbewoners zijn uitgenodigd te komen zwemmen in het meertje.
- juli Tentoonstelling gewassen van volkstuinders uit de omgeving
- ? september Pluk & Proef met bestuurders en ambtenaren uit Rotterdam

- 21 september Dag van Park Zestienhoven

Aan de noordkant van Rotterdam, tussen Overschie en Schiebroek, ontwikkelt de gemeente Rotterdam samen met marktpartijen de nieuwe woonwijk Park Zestienhoven. De wijk krijgt een ruim en groen karakter. Een groot park, brede lanen en diepe tuinen, al dan niet aan het water gelegen, geven Park Zestienhoven een groene uitstraling. De ruime opzet van de wijk maakt de bouw van luxe woningen mogelijk. Park Zestienhoven/Groot Hillegersberg is één van de dertien VIP- gebieden die de gemeente heeft aangewezen in de vorig jaar gepresenteerde Stadsvisie. In deze gebieden wordt met voorrang geïnvesteerd omdat ze het meeste bijdragen aan het versterken van de economie en het aantrekkelijker maken van Rotterdam als stad om in te wonen.