Politie Noord- en Oost Gelderland

Jongelui verhoord over brandstichting coniferen

Vaassen, 23-06-2008 o De politie heeft de afgelopen weken vier jongens uit Vaassen verhoord over hun aandeel over het in brand steken van 16 coniferen en een fiets. De fiets stond bij een schoolgebouw waardoor de overkapping en zijwand van de school vlam vatte. Daarnaast legden de jongens bij duisternis een fiets op de rijbaan van de Apeldoornseweg waardoor een passerende auto die daar over heen reed, beschadigd raakte.

De jongens zijn in de leeftijd van 13, 14 en 15 jaar. Ze pleegden de feiten in de eerste vier maanden van dit jaar in wisselende samenstelling. Twee van hen worden door de politie aangemerkt als de aanstichters.
De brandweer is in 10 gevallen uitgerukt. De schade is nog niet vastgesteld, maar bedraagt naar schatting in ieder geval enkele duizenden euros.

Gevolgen
De politie waarschuwt voor het in brand steken van coniferen, omdat door zon eenvoudige brand gemakkelijk een aangrenzend schuur, carport of overkapping vlam kan vatten met alle gevolgen die dat daarna kan opleveren.

Kinderen
Opzettelijk veroorzaakte schades worden in de meeste gevallen door verzekeringsmaatschappijen niet uitbetaald.
Vanaf het 14e jaar zijn kinderen hoofdelijk aansprakelijk en zal een brandverzekeraar alle uitbetaalde schade, die het gevolg zijn van brandstichting (bijvoorbeeld de coniferen, de tuinen, maar ook de schuttingen, afdak, schuur of gevel etc.) die door de brand wordt aangetast op de betrokkenen of hun ouders persoonlijk verhalen.