Vereniging Nederlandse Gemeenten

Gemeenten kantelen de werkwijze voor Wmo

23.06.2008

De VNG start een project De kanteling waarin gemeenten vernieuwend aan de slag gaan met het compensatiebeginsel in de Wmo. Doel is om een nieuwe manier van werken te stimuleren, die mensen met een beperking betere kansen biedt om volwaardig mee te doen aan de samenleving. De VNG betrekt de cliëntenorganisaties, landelijk en lokaal, bij dit project.

De Wmo is een brede participatiewet die erop is gericht dat iedereen mee kan doen aan de samenleving. Voor Wmo-voorzieningen heeft de wet het zogeheten compensatiebeginsel geformuleerd. Gemeenten moeten burgers met beperkingen compenseren zodat zij zoveel mogelijk normaal zelfstandig kunnen functioneren. Dit nieuwe beginsel moet nog vorm krijgen in de praktijk. De VNG start een project onder ruim 10 gemeenten om de nieuwe werkwijze te ontwikkelen. In elke gemeente die meedoet worden nadrukkelijk ook de burger, Wmo-raad en lokale belangenorganisaties betrokken: wat betekent deze nieuwe werkwijze voor hen?

Invulling geven aan het compensatiebeginsel vergt van gemeenten én burgers een nieuwe benadering. Gemeenten zullen meer tijd moeten nemen in het eerste gesprek met de klant, dat ook minder beoordelend wordt en meer vraagverhelderend. Burgers moeten afstappen van het zogenaamde claimdenken en alle mogelijkheden verkennen om hun probleem op te lossen. Bij het vinden van oplossingen staan behoud van regie over het eigen leven en zelfredzaamheid voorop.

Tijdens het project komen voorbeelddocumenten beschikbaar zoals een nieuwe procesbeschrijving en een berekening voor de benodigde formatieplaatsen. Op basis van de ervaringen van (pilot)gemeenten in het project wordt de bestaande Wmo-modelverordening aangepast. De VNG stelt de resultaten tussentijds digitaal beschikbaar voor alle gemeenten en organiseert bijeenkomsten om kennis en ervaring te delen. Zo worden alle gemeenten gestimuleerd vernieuwend aan de slag te gaan. VWS is bereid het project te subsidiëren. De totale looptijd van het project is 3,5 jaar.

Den Haag, 24 juni 2008