Platform Biologica


Meer dan 100.000 bezoekers gaan Lekker naar de boer! 23 juni 2008, persbericht

Meer dan 100.000 mensen trokken afgelopen weekend naar de biologische
- en zorgboerderij. De officiële start van de eerste landelijke Lekker naar de boer! dagen vond zaterdagochtend plaats op boerderij De Schermer in Schermerhorn (Noord-Holland). Joop Wijn, directeur MKB en Food&Agri Rabobank Nederland, overhandigde daar de eerste exemplaren van de Rabostudie naar zorglandbouw aan Annemie Burger van het Ministerie van LNV en Iris van Bennekom van het Ministerie van VWS. Vincent Bijlo markeerde de kick-off met een gesproken column.

In totaal 375 biologische en/of zorgboeren verspreid door Nederland boden gelegenheid tot een nadere kennismaking met hun bedrijf, onder het motto zorg voor voedsel, zorg voor mensen. Verantwoordelijk voor de organisatie van deze open dagen waren Stichting Biologica, de landelijke organisatie voor biologische landbouw en voeding, en Steunpunt Landbouw & Zorg.

Lekker naar én van de boer
Het Lekker naar de boer! weekend was de afronding van de Lekker van de boer! week, waarbij circa honderd restaurants in Nederland een menu bedachten met ingrediënten afkomstig van de, bij voorkeur regionale, biologische boer. Met als achterliggend idee het bezoek van mensen aan de biologische boerderij te verbinden aan hun consumptiekeuzes op andere momenten, in dit geval in een restaurant, maar bijvoorbeeld ook in de winkel.

Begin van Boergondische zomermaanden
Ter verdere stimulering van de vraag naar biologische producten en met name die van de rechtstreekse verkoop bij de boer, vormde dit weekend ook de start van de actie Proef de aandacht op de boerderij. Daarbij wordt kopen bij de biologische boer beloond met de kans op plaatsen voor een Boergondisch feestmaal, een culinair festijn op het boerenerf of in de stal.

Om de diverse activiteiten ter bewustmaking van de Nederlandse consument van het aanbod aan regionale, biologische producten - en de voordelen van de keuze daarvoor te verbinden, is er de nieuwe website http://www.lekkernaardeboer.nl/. Deze site werd ontwikkeld door Biologica en de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw.

Einde persbericht

Foto: Annemie Burger (directeurgeneraal LNV) en Iris van Bennekom (VWS) ontvangen het rapport En de boerhij zorgde voort.) uit handen van Joop Wijn, directeur Rabobank Nederland. Fotograaf: Ed Lonnee.

Voor meer informatie over het Lekker naar de boer! weekend en nadere activiteiten van Biologica kunt u contact opnemen met: Lasca ten Kate, ten.kate@biologica.nl 06-28 46 44 03.

Met vragen over de Boergondische feestmalen en over directe boerderijverkoop kunt u terecht bij: Iris van de Graaf, Stichting Van Eigen Erf, iris@vaneigenerf.nl, 06 53788098

Voor meer informatie over de campagne Proef de Aandacht! en informatie over marktontwikkeling kunt u contact opnemen met: Andre Brouwer (Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw) 06-22198089

De samenvatting van het genoemde onderzoeksrapport is sinds 21 juni te vinden op: www.rabobank.nl/bedrijven/advies, kies voor agrarische ondernemers en vervolgens kennis