Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (23-06)

TILBURG, 23 juni 2008

Politie arresteert auto inbrekers

TILBURG: Zondagochtend 22 juni werd aan de politie een auto-inbraak gemeld. Het misdrijf had plaatsgevonden in de voorafgaande nacht in de Generaal Barberstraat. Daar werd een bedrijfsauto opengebroken. Naast technische apparatuur verdwenen er uit de auto circa 25 cd's en twee zonnebrillen.
De agenten volgden het spoor van glassplinters die op straat lagen en uitkwamen bij een berging. In de bewuste berging werd vervolgend de complete buit door de politie terug gevonden. Er volgden twee arrestaties. Het gaat om een 38-jarige man uit Tilburg en een 49-jarige vrouw uit Tilburg. Zij zijn beiden gebruiker van de bewuste berging. De politie stelt een onderzoek naar hun betrokkenheid bij de zaak.

Dronken automobilist heeft verse schade aan zijn auto

GOIRLE: In de nacht van zondag 22 juni op maandag 23 juni op controleerde de politie op de Burgemeester Rensstraat in Goirle de bestuurder van een personenauto. Dat gebeurde rond 01.20 uur. De 40-jarige Belgische bestuurder had alcohol gedronken en had kort voor zijn arrestatie in de Tilburgse binnenstad al een rijverbod gekregen. Het rijverbod was bedoeld om te voorkomen dat hij dronken achter het stuur zou stappen. Dat deed hij toch en pleegde daarmee een verkeersmisdrijf. De man werd gearresteerd en moest mee naar het politiebureau om een ademanalyse te ondergaan. De
ademanalyseapparatuur gaf een uitslag van 570 ug/l, terwijl 220 ug/l de wettelijk toegestane maximum grens is. De agenten vorderden het rijbewijs in en maakten proces-verbaal tegen de man op. Daarnaast kreeg hij een rijverbod van zes uur opgelegd.

De auto waarin hij reed, een grijze Audi A4 met Belgische kenteken had verse schade aan de linker voorkant. De verdachte kon niet vertellen hoe die schade was ontstaan. De politie zoekt uit of hij zich vermoedelijk schuldig heeft gemaakt aan het veroorzaken van een aanrijding toen hij onder invloed was. Verder had de man nog voor 255,13 aan boetes openstaan, die hij meteen moest betalen.

Berover mishandelt slachtoffer met fietsketting

TILBURG: De Tilburgse politie is een onderzoek gestart naar een gewelddadige poging tot beroving op de Professor Cobbenhagenlaan. De dader sloeg zijn 55-jarige slachtoffer vier keer met een fietsketting, waardoor het slachtoffer licht gewond raakte. De dader ging er zonder buit vandoor.

Het geweld vond plaats op maandag 23 juni rond 00.15 uur. Het slachtoffer was op de fiets onderweg naar huis en werd op de Professor Cobbenhagenlaan onverwacht belaagd. Vlak voor de Conservatoriumlaan werd hij van zijn fiets getrapt. Een nog onbekende man eiste de portemonnee van de 55-jarige Tilburger op. Toen hij die niet kreeg, sloeg hij het slachtoffer met een fietsketting. Dat gebeurde vier keer, waarna het slachtoffer zijn belager zelf te lijf wilde gaan. De berover ging er toen zonder buit vandoor.
De politie heeft zich meteen na de beroving ontfermd over het slachtoffer en een aangifte van hem opgenomen. De man moest een verwonding op zijn achterhoofd medisch laten behandelen.

Politie neemt rijbewijzen af van beschonken beginnend bestuurders

BERKEL-ENSCHOT: Een beginnend bestuurster raakte haar rijbewijs kwijt door onder invloed achter het stuur te stappen. De 53-jarige vrouw uit Berkel-Enschot behaalde in november 2006 haar rijbewijs en is dat nu dus weer kwijt.

De verdachte reed zondag 22 juni om 20.20 uur over de Durendaelweg toen zij door de politie werd gecontroleerd. Agenten spraken haar aan en stelden vast dat er alcohol in het spel was. De vrouw werd gearresteerd en moest mee naar het politiebureau. Daar moest zij meewerken aan een ademanalyse, wat tot een uitslag van 380 ug/l leidde. De wettelijk toegestane maximum grens voor een beginnend bestuurder is 88 ug/l. De hoge uitslag leidde meteen tot de invordering van het rijbewijs. Verder maakten de agenten proces-verbaal tegen vrouw op en kreeg zij een rijverbod van drie uur op.

TILBURG: Een andere beginnen bestuurder moest ook zijn rijbewijs afgeven aan de politie. Hij werd zondagavond 22 juni om 21.20 uur dronken achter het stuur van zijn auto aangetroffen op de Paleisring. De ademanalyse gaf een uitslag van 450 ug/l. Reden voor invordering van het rijbewijs, een proces-verbaal en een rijverbod van zes uur. De verdachte had net een jaar geleden zijn rijbewijs gehaald (juni 2007). Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Een beginnend bestuurder is iemand die korter dan vijf jaar het rijbewijs heeft. Zo iemand is al in overtreding bij een ademalcoholgehalte van 88 ug/l. Het rijbewijs van een beginnend bestuurder wordt ingenomen, bij een uitslag vanaf 350 ug/l. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een grotere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Auteur: Jeroen Steenmeijer