Maïspercelen met bladvlekkenziekte gezocht 23 jun 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

Vorig jaar kregen we in Nederland voor het eerst op grote schaal te maken met een aantasting van Helminthosporium (bladvlekkenziekte) in mais. Naar aanleiding hiervan heeft het Productschap Zuivel aan de Animal Sciences Group en Praktijkonderzoek Plant en Omgeving opdracht gegeven in 2008 onderzoek te gaan doen aan deze ziekte. Het onderzoek bestaat deels uit een literatuuronderzoek en deels uit een praktijkinventarisatie met waarnemingen in het veld en aan kuilen. Resultaten komen aan het eind van het jaar beschikbaar.

Voor het onderdeel "veldinventarisatie" zijn wij nu op zoek naar percelen waar zich in 2008 opnieuw Helminthosporium manifesteert. In 2007 deed de eerste aantasting zich voor rond 2e helft juni. De schimmel blijft op de maïsstoppel over in de grond. De eerste besmetting van de mais vindt plaats doordat sporen met regendruppels opspatten op de onderste bladeren. De laatste tijd heeft het regelmatig hard geregend, hierdoor is een aantasting door de schimmel opnieuw mogelijk. Zeker als de temperatuur nog iets hoger wordt. Nu doen wij het verzoek aan maistelers hun gewas te controleren (onderste bladeren) op bladvlekken en als u deze op het gewas waarneemt, dit te melden aan jos.groten@wur.nl . Let bij de controle dus op de onderste bladeren!!

Met dit onderzoek willen we inzicht krijgen in de verspreiding van Helminthosporium in Nederland, het tijdstip van optreden, de verdere verspreiding en de schade die een aantasting met zich meebrengt.

Ter herinnering en ter herkenning hieronder nog even voorbeelden van de bladvlekken die worden veroorzaakt door Helminthosporium carbonum (links - kleine grijsbruine vlekjes van 2-3cm met donkerbruine rand) en Helminthosporium turcicum (rechts - langwerpige bruine vlekken tot 15 cm lang.)

Helminthosporium carbonum Â

Helminthosporium turcicum

Meer informatie over bladvlekkenziekte is te vinden in het handboek snijmaïs. (www.handboeksnijmais.nl)

Contact
Herman van Schooten
Tel. 0320 - 293 438
herman.vanschooten@wur.nl