Provincie Groningen

Energieakkoord nu ook gesloten met koepelorganisaties 23 juni 2008

Bedrijfsleven presenteert meer dan 20 energieprojecten

In aanwezigheid van minister Van der Hoeven van Economische Zaken hebben de koepelorganisatie VNO-NCW Noord en MKB Noord zich vandaag aangesloten bij het Energieakkoord Noord-Nederland. Tijdens het congres 'Energiek Ondernemen' ondertekenden Louwe Dijkema (voorzitter VNO-NCW Noord) namens de koepelorganisaties en John Jorritsma (commissaris van de koningin in de provincie Fryslân en voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) daarvoor een gezamenlijke verklaring.

Bedrijfsleven en overheden zetten nu samen de schouders onder tal van projecten die ervoor moeten zorgen dat er in 2011 duurzame energie wordt opgewekt die gelijk staat aan het energieverbruik van een half miljoen huishoudens. Daarnaast moet de uitstoot van CO2 in 2011 verminderd zijn met een omvang die ongeveer gelijk is aan de uitstoot van 1,5 miljoen personenwagens.

Tijdens het drukbezochte congres 'Energiek Ondernemen' overhandigden Louwe Dijkema en Max van den Berg (voorzitter van de Raad van Toezicht Energy Valley en commissaris van de koningin in de provincie Groningen) na ondertekening van de verklaring een overzicht van energieprojecten van bedrijven in het Energy Valley-gebied . Het congres werd georganiseerd door GasTerra, Essent, Rijksuniversiteit Groningen, Energy Valley en VNO-NCW Noord.

Louwe Dijkema: 'De werkgevers hebben in november vorig jaar een duurzaamheidsakkoord gesloten met het kabinet. De verbinding van dat akkoord met het Energieakkoord toont maar weer eens aan hoe kort de lijnen zijn tussen overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Noord-Nederland. Het boekje met daarin meer dan 20 concrete projecten van grote bedrijven als Nuon, Essent, Gasunie, GasTerra, RWE maar ook kleinere bedrijven zoals Green Planet en The Sun Factory is ronduit indrukwekkend te noemen. Daaruit spreekt dat het in Noord-Nederland niet alleen gaat om mooie woorden, maar om daden'

John Jorritsma: 'Als overheden zijn we erg blij met de steun van de koepelorganisaties, bedrijven en kennisinstellingen. De overheid kan niet in haar eentje de energie- en klimaatdoelstellingen realiseren. Bedrijven moeten uiteindelijk investeringen plegen om duurzame energie, energiebesparing en het verminderen van de CO2 uitstoot te realiseren. Vandaag hebben we daarin weer een belangrijke stap vooruit gezet.'

Energieakkoord Noord-Nederland
Door onder andere energiebesparing, duurzame energie en biobrandstoffen moet in 2011 40 tot 50 Petajoule duurzame energie (ongeveer het energieverbruik van een half miljoen huishoudens) en 4,5 Megaton CO2-emissiereductie (ongeveer de uitstoot van 1,5 miljoen personenwagens) zijn gerealiseerd. Daarover hebben de Energy Valley-provincies Drenthe, Fryslân, Groningen en Noord-Holland op 8 oktober 2007 een Energieakkoord getekend met het kabinet. Op 25 maart 2008 hebben ook de gemeenten in Noord-Nederland zich aangesloten bij het akkoord.

Met de uitvoering van het Energieakkoord Noord-Nederland levert het Energy Valley-gebied een forse bijdrage aan de realisatie van de klimaat- en energiedoelstellingen van het kabinet voor 2020. De doelstellingen in het Energy Valley-gebied moeten worden gehaald door projecten op het terrein van:

* Energiebesparing in de gebouwde omgeving, glastuinbouw en industrie

* Duurzame energie: onder andere biomassa, windenergie en zonne-energie

* Biobrandstoffen en duurzame mobiliteit

* Schoon fossiele energie door het mogelijk maken van opslag van CO2
* Het stimuleren van onderzoek en innovatie voor energie.

Via www.snn.eu kunt u het boekwerk 'Het bruist in Energy Valley' inzien, waarin meer dan 20 voorbeeldprojecten zijn opgenomen. U kunt het boekwerk ook meteen downloaden door op de volgende link te klikken: Het bruist in Energy Valley.

23 juni 2008