Gemeente Heerde

Gemeente Heerde

Persbericht

Datum: 23 juni 2008

Bezoek gemeenteraad Heerde aan Bolków in teken van jeugdbeleid

De gemeenteraad van Heerde heeft de Poolse partnergemeente Bolków bezocht van 18 tot 21 juni. Het thema van het bezoek was het jeugdbeleid van beide gemeenten. Daarnaast was het een kennismaking, en werd gekeken wat er zoal was gebeurd in Bolków in de afgelopen jaren.

Jeugdbeleid

Centraal bij het bezoek stond de themabijeenkomst over het jeugdbeleid van de beide gemeenten. Over en weer werd met behulp van een Powerpointpresentatie getoond wat de gemeenten zoal doen aan jeugdbeleid. Heerde, in de persoon van wethouder Westerkamp, toonde hierbij vooral de inzet om probleemjeugd weer op het goede pad te brengen. Bolków liet vooral zien welke activiteiten ze voor de jeugd als geheel hebben. Een leerzame bijeenkomst, waarbij Bolków aangaf een aantal ideeën uit Heerde interessant te vinden.

Excursies

Ook werden diverse excursies gehouden in het kader van het jeugdbeleid en de activiteiten die Heerde in de afgelopen jaren in Bolków heeft ondersteund, of in de komende tijd nog zal ondersteunen. Zo werd een bezoek gebracht aan de middelbare school en de sporthal, het verpleeghuis Zol (waar afgelopen jaar een grote opknapbeurt heeft kunnen plaatsvinden door inzet van het Comité Internationale Contacten Heerde en gefinancierd door omroepvereniging MAX) en de locaties voor gehandicapten.

Aangezien Bolków in een mooie en historische omgeving ligt, was er ook tijd ingeruimd voor wat meer toeristische bezoeken in de omgeving, onder andere een zeer bijzondere houten kerk in Jawor en een kristalfabriek waar medewerkers in on-Europese omstandigheden mooie kristallen voorwerpen produceren.

Vriendschap

Om de vriendschap tussen beide steden te bekrachtigen, bood de gemeente Heerde een boom aan aan de gemeente Bolków. Deze werd gepland op vrijdagmiddag door de burgemeesters uit beide gemeenten. Het boompje, dat nu nog klein is, zal hopelijk uitgroeien tot een grote boom dat symbool staat voor de groeiende vriendschap tussen beide gemeenten.

Lubán

Op de heenreis heeft de gemeenteraad ook de plaats Lubán bezocht. Lubán is de plaats waar de stichting Heerde helpt Polen geregeld hulptransporten heen brengt. Hoewel de gemeenteraad zelf hier niet direct mee te maken heeft, werden deze Pools-Heerder contacten toch belangrijk genoeg gevonden om er een bezoek aan te wijden.




Gemeente Heerde