Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Dreigende bezuiniging kost mensen honderden euros

Laat van u horen en vul de webenquête in !

Het kabinet is bezig met voorstellen om de aftrek van de buitengewone uitgaven flink te beperken. Daarvoor in de plaats komt een speciale compensatie voor mensen met een handicap of chronische ziekte. Als de plannen doorgaan, gaan veel mensen met een spierziekte er vele honderden euro's op achteruit. U kunt iets doen: vul een korte webenquête in en voorzie de VSN van harde gegevens, waardoor de gevolgen van de plannen duidelijk worden.

Vorige week werd in een overleg bij de CG-raad duidelijk wat de omvang is van het probleem. Het is ondoenlijk om in het kort de effecten te beschrijven van de kabinetsmaatregelen. Voor mensen met een spierziekte spelen onder andere een afbakeningsprobleem en de reële aftrek voor inkomens vanaf EUR 32.000,-.

Het eerste probleem is dat nogal wat mensen met een spierziekte waarschijnlijk niet aangemerkt zullen worden als chronisch ziek en dus geen toeslag zullen ontvangen. Het klinkt vreemd, maar het is zo. Het tweede is dat de drempel voor aftrek voor mensen met een bruto jaarinkomen boven de EUR 32.000,- verhoogd wordt van 1,65% naar 5,75%. Het gevolg is dat veel mensen met hoge uitgaven door ziekte en handicap hun aftrekmogelijkheden zullen kwijtraken.

De CG-Raad en de VSN hebben vrijdag 27 juni a.s. overleg met minister Donner over de kabinetsplannen. Het is belangrijk dat wij op basis van cijfermateriaal de minister kunnen informeren over de inkomensgevolgen. U kunt uzelf en anderen helpen door de VSN van de noodzakelijke informatie te voorzien. Wij vragen u om zo snel mogelijk, maar in ieder geval voor donderdag 26 juni 12 uur, de enquête in te vullen. Donderdagmiddag zullen wij de cijfers verwerken voor het overleg op vrijdag. Het is kort, maar dat heeft alles te maken met de haast om de plannen er voor de zomervakantie doorheen te jagen.

Het kan zijn dat het verzoek om de vragenlijst in te vullen u via meerdere kanten bereikt. Wij kunnen dat helaas moeilijk vermijden. Wij vragen uw begrip hiervoor.

Wij houden u daarna op de hoogte van de ontwikkelingen. In de bijlage vindt u een artikel dat verscheen in NRC Handelsblad van11 juni. Daarin wordt de omvang van de gevolgen al enigszins duidelijk. 23 juni 2008

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400