CDA

De Pater: Verhoog prostitutieleeftijd van 18 naar 21 jaar

Deze week sprak de Kamer met de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de evaluatie van het opgeheven bordeelverbod en de nieuwe kaderwet prostitutie.

CDA-kamerlid Marleen de Pater zei dat de hooggespannen, en bij sommigen wellicht wat romantische verwachtingen die bestonden bij de opheffing van het bordeel verbod, in het geheel niet zijn uitgekomen. âIn tegendeel zou ik zeggen, wanneer je de verhalen hoort en leest over wat er aan mensonterende situaties voorkomen. En dat dus niet alleen in het schimmige illegale circuit waar vrouwenhandelaren en pooiers door uitbuiting, dreiging en geweld hun geld verdienenâ, zei de Pater. De CDAâster noemde in navolging van de regering de mensenhandel in de prostitutiebranche één van de grootste zorgpunten. De Pater zei dat haar fractie graag met de minister mee denkt of de voorgenomen acties om mensen, die gedwongen in deze branche terecht zijn gekomen, beter te beschermen effect kunnen sorteren. En aan de andere kant of mensen die zich schuldig maken aan uitbuiting, zwartwerken, witwassen of zich bezig houden met andere vormen van criminaliteit rondom deze sector, eerder opgespoord kunnen worden en vervolgd.

Zo stelde zij dat het CDA vanuit het oogpunt van kwetsbaarheid van de 18 - 21 jarigen een voorstander is van de verhoging van de prostitutieleeftijd van 18 naar 21 jaar. âDe Nationaal Rapporteur Mensenhandel heeft deze suggestie ook gedaan i.v.m. de zwaarte van het beroep en als extra dam tegen ronselpraktijken door loverboys. âWij verkeren met de autoriteit van de NRM in goed gezelschapâ, zo zei de CDAâster. Tot slot zei De Pater blij te zijn dat de persoonlijke aansprakelijkheid van de prostituant nu geregeld lijkt te zijn. Door alle maatregelen die nu genomen gaan worden moet het voor de klant duidelijk zijn waar hij zijn dienstverlening haalt; bij de vergunde branche of niet. En wanneer hij kiest voor de niet vergunde branche, dan maakt hij zich (mede)schuldig aan mogelijke uitbuiting, geweld en misbruik. âNamens de CDA fractie heb ik al een aantal jaren gelden gevraagd of we hier ook een halt aan toe konden roepen. Het heeft even geduurd, maar ik ben niet ongelukkig met het feit dat we de strafwaardigheid van dit misbruik door de prostituant nu ook publiekelijk benoemenâ, zo besloot ze.

---