CDA

Eens met opheffen diplomatieke sancties Cuba

De CDA fractie is er in een overleg met minister Verhagen mee akkoord gegaan dat de EU de diplomatieke sancties op Cuba zou opheffen, om de dialoog met de Cubaanse regering aan te kunnen gaan.

Dit akkoord was wel onder voorwaarden: er moesten zichtbare verbeteringen komen op het gebied van mensenrechten, er moest gezocht worden naar manieren om de democratische oppositie te versterken en er moest gezocht worden naar manieren om het maatschappelijk middenveld te ondersteunen. De sancties werden in 2003 ingesteld na de veroordeling van vele dissidenten tot lange gevangenisstraffen zonder vorm van rechtspraak. De sancties worden nu opgeven; de dissidenten zitten echter nog gevangen.

Ferrier: âHet is goed dat meteen vandaag, bij het bekendmaken van het opheffen van de sancties, zichtbare verbeteringen op het grond van mensenrechten als ijkpunten aangeduid zijn. Over een jaar wordt beoordeeld welke verbeteringen er op dit terrein geweest zijn. Dan zal ook moeten blijken of de veranderingen die Raùl Castro heeft ingevoerd, puur cosmetisch zijn of dat er werkelijk sprake is van meer respect voor mensenrechten, ruimte voor democratie en het maatschappelijk middenveld. De CDA fractie volgt het proces met grote aandacht.â

---