INLIA


Terugkeer met hulp van de kerken 23/06/2008

Het Justitiepastoraat, Kerk in Actie en ICCO (interkerkelijke stichting voor ontwikkelingssamenwerking) werken samen aan een plan om illegalen te helpen bij hun terugkeer naar het land van herkomst. Doelgroep vormen vreemdelingen die zijn opgesloten in vreemdelingendetentie in afwachting van hun terugkeer, die vaak wordt bemoeilijkt en vertraagd omdat hun land weigert inreispapieren te verstrekken.

Ook Stichting INLIA is bij dit initiatief betrokken, vanwege onze ervaring bij het helpen terugkeren van vreemdelingen en vanwege onze achterban van lokale kerken die veelal actief zijn in de ondersteuning en begeleiding van individuele asielzoekers.

De kerkelijke initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat het, met gebruikmaking van de bestaande internationale contacten, in veel gevallen toch mogelijk moet zijn reisdocumenten te verkrijgen, waar justitiële vertrekcentra daarin niet slagen. De aanpak van het Rijk, in de vorm van vertrekcentra zoals Ter Apel, waar ondersteuning en facilitering bij vertrek zou worden geboden, heeft immers nog weinig resultaten opgeleverd. Vele honderden vreemdelingen belanden jaarlijks vanuit de vreemdelingengevangenis op straat.

Naar verwachting kan begin 2009 worden gestart met een terugkeerhuis, een opvanglocatie waar mensen gemiddeld een half jaar kunnen worden begeleid bij het realiseren van een nieuw perspectief. Dat kan ook betekenen dat met een beroep op het buitenschuld-criterium betrokkene alsnog een verblijfsstatus in Nederland verwerft. 'De straat' als perspectiefloze uitkomst willen we waar mogelijk voorkomen.