Provincie Utrecht

Beleidslijn nieuwe Wet ruimtelijke ordening vastgesteld

23-6-2008 -

Goede samenwerking Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten

PS hebben in hun vergadering van 23 juni unaniem ingestemd met de Beleidslijn voor de invoering van de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (nWro). Een jaar geleden startte een tijdelijke Statencommissie van Provinciale Staten al om zich goed voor te bereiden op de nieuwe mogelijkheden en het nieuwe instrumentarium dat de wet hen biedt. Gedurende het proces vond veel overleg en afstemming plaats tussen het college GS en haar ambtenaren en de Statencommissie. De voorliggende Beleidslijn kon door deze goede voorbereiding rekenen op steun van alle Statenfracties. Op 1 juli aanstaande gaat de nieuwe Wro in, de provincie Utrecht is er helemaal klaar voor.

Remco van Lunteren, voorzitter van de tijdelijke Statencommissie uit Provinciale Staten over het gelopen proces: "Ook in duale verhoudingen blijkt het dus mogelijk om in gezamenlijkheid tot mooie resultaten te komen. Ik hoop dan ook dat het gelopen proces voor de nieuwe Wro als voorbeeld zal dienen voor soortgelijke projecten in de toekomst."

Ook gedeputeerde Bart Krol was te spreken over de wijze waarop de Beleidslijn tot stand is gekomen: "Provinciale Staten zijn al in een heel vroeg stadium als tijdelijke Statencommissie betrokken geweest bij alle stappen die we gezet hebben, van het vaststellen van provinciaal belang tot aan het discussiëren over het nieuw in te zetten instrumentarium. We hechten als provincie aan de ruimtelijke kwaliteit. De zaken die we in het Streekplan belangrijk vonden, zullen we dan ook onder de nieuwe wet blijven bewaken".

De nWro in een notendop
"Centraal wat moet, decentraal wat kan" is het uitgangspunt. Een goede samenwerking met gemeenten en waterschappen staat dan ook voorop bij de uitvoering van de nWro. Op 1 juli aanstaande treedt de nieuwe Wro in werking, het streekplan wordt dan van rechtswege omgezet in een structuurvisie. De provincie heeft een beleidslijn ontwikkeld waarin de richtinggevende uitspraken uit het streekplan 2005-2015 zijn verdeeld in drie categorieën:
1. Provinciaal belang, waarvoor Wro-instrumenten worden ingezet 2. Belangrijke uitspraken waarvoor géén Wro-instrumenten worden ingezet, maar wel andere beleidsinstrumenten
3. Uitspraken die de eigen verantwoordelijkheid van de gemeenten, waterschappen of het Rijk zijn.

De provincie definieert voorlopig géén nieuw beleid. Ruimtelijke kwaliteit werd in het streekplan belangrijk gevonden om te bewaken, dat zal ook onder de nieuwe wet prioritair richtsnoer blijven. De omzetting van streekplan naar structuurvisie beleidsneutraal gebeuren. Na de zomer gaat de provincie nog een verordening maken van om het provinciaal belang te borgen. Dit vooruitlopend op de maatregelen vanuit het Rijk waaruit ook rijksverplichtingen voort zullen komen voor de provinciale verordening.

Meer informatie: Pauline Bredt, telefoon 030-2582522