ABVAKABO FNV

Gezond aan de slag met de Arbocatalogus Jeugdzorg-Kinderopvang-Welzijn

Gezond, veilig en prettig werken wil iedereen. Elke werknemer, elke werkgever. Maar welke praktische, werkelijk werkende, oplossingen zijn er? En aan welke regels moet je je houden? ABVAKABO FNV heeft in overleg met andere bonden en werkgevers gezonde en veilige oplossingen voor een aantal belangrijke arbeidsrisico's in de sector jeugdzorg, kinderopvang en welzijn gebundeld in een arbocatalogus.

Een arbocatalogus is dus een soort `oplossingenboek' voor arbeidsrisico's. In de arbocatalogus jeugdzorg, kinderopvang en welzijn vind je informatie over fysieke belasting, agressie en onveiligheid, werkdruk en werkstress, verzuim en re-integratie. De arbeidsinspectie heeft aangegeven deze arbocatalogus als referentie bij haar inspecties te willen gebruiken.

Dat betekent dat organisaties voldoen aan wet- en regelgeving als zij de catalogus als leidraad gebruiken. Voor wie is de arbocatalogus? Werkgevers en werknemers zijn samen verantwoordelijk voor goede arbeidsomstandigheden en preventie. Daarom is de arbocatalogus er voor alle werkgevers en werknemers in de sector jeugdzorg, kinderopvang en welzijn.

Waar vind je de arbocatalogus?

http://www.arbocatalogusjeugdzorg.nl
http://www.arbocataloguskinderopvang.nl
http://www.arbocataloguswmd.nl

Trainingsdag: Gezond aan de slag met de arbocatalogus

ABVAKABO FNV verzorgt drie keer een trainingsdag voor OR-, PVT- en VGWM-leden uit de sectoren jeugdzorg, welzijn en kinderopvang. Door het uitkomen van de arbocatalogus is er hernieuwde aandacht voor de arborisico's binnen de sector en dus een kans voor de medezeggenschap om arbo op de agenda te plaatsen en houden. Op die manier kun je als OR/PVT een bijdrage leveren aan een veilige en gezonde werkplek. Wat kun je op de trainingsdag
verwachten:

* We gaan in op de positie van de arbocatalogus binnen de huidige Arbowetgeving. Ook krijg je antwoord op de vraag: Welke rol is hierbij weggelegd voor de werkgever, de werknemer, de medezeggenschap en de arbeidsinspectie?

* De hoofdpunten uit de arbocatalogus. In een praktische inleiding komen de verschillende onderdelen van de arbocatalogus aan bod. Welke thema's worden behandeld, welke maatregelen, oplossingen en welke hulpmiddelen worden aangeboden en waar kan je deze vinden.
* En nu aan de slag: de rol van de medezeggenschap. In dit onderdeel maken we de vertaalslag naar je eigen dagelijkse praktijk. Wat kun je nu doen met de arbocatalogus om een bijdrage te leveren aan een gezondere en veiligere werkplek?

Wanneer en waar?


* 22 september 2008 in Zwolle van 9.30 uur - 16.30 uur
* 9 oktober 2008 in Rotterdam van 9.30 uur - 16.30 uur
* 10 oktober 2008 in Eindhoven van 9.30 uur - 16.30 uur

Opgeven voor een van onze scholingsdagen?
Dat kan via onze website: http://www.abvakabofnv.nl/scholing

N.b. Je kunt de reiskosten voor het bijwonen van de bijeenkomst declareren. Bij je werkgever kun je beroep doen op vakbondsverlof met behoud van salaris conform afspraken in je cao. 23-06-2008, Jeugdzorg, Kinderopvang, Welzijn | Meer over: jeugdzorg,