Ingezonden persbericht


Breda, 6 juni 2008

Persbericht

JSF-cockpitsimulator twee dagen opgesteld bij Avans Hogeschool

De Joint Strike Fighter-cockpitsimulator van Lockheed Martin is op 23 en 24 juni 2008 beschikbaar gesteld aan Avans Hogeschool. Twee vliegers van de Koninklijke Luchtmacht geven die dagen presentaties en tekst en uitleg over de geavanceerde simulator aan studenten en genodigden uit het onderwijs, de overheid, het bedrijfsleven en defensie. In samenwerking met partners initieert de hogeschool voor deze groep het Excellence Programma Joint Strike Fighter. Fokker Elmo, de provincie Noord-Brabant, het Maintenance Onderwijs Consortium, de Koninklijke Luchtmacht en Avans Hogeschool zien de opstelling van de JSF-cockpitsimulator als een unieke gelegenheid om Maintenance Valley in de regio te presenteren.

Studenten techniek van Avans Hogeschool en ROC-scholen uit Midden- en West-Brabant krijgen de gelegenheid om de simulator volop in bedrijf te zien en kennis te maken met de geavanceerde technische mogelijkheden van een nieuwe serie vliegtuigen. De opstelling biedt de kans om de aandacht van studenten te vestigen op de diversiteit van technische beroepen met volop carrièreperspectieven. In de komende jaren is in het bedrijfsleven en bij de luchtmacht veel vraag naar goed geschoolde technici voor o.a. nieuwe generaties (gevecht-)vliegtuigen, helikopters etc. Op deze vraag proberen de scholen zo goed mogelijk te anticiperen door o.a. deel te nemen in toonaangevende samenwerkingsprojecten met het bedrijfsleven zoals in het project 'Word Class Maintenance Valley'.

Maintenance Valley

Nederland wil zich graag op internationale markten profileren als 'Maintenance Valley'. De overheid heeft er veel geld voor over om de maintenance-industrie in Nederland naar een hoger plan te krijgen en investeert miljoenen in projecten. Word Class Maintenance is de overkoepelende naam voor een samenwerking tussen bedrijven, onderwijsinstellingen en allerlei verwanten organisaties. Avans Hogeschool participeert in het Maintenance Onderwijs Consortium, een samenwerking tussen Avans Hogeschool, Hogeschool Zeeland, vijf ROC's in de regio en Kenniscentrum Kenteq met als gezamenlijk doel: professionalisering, promotie en samenhang van maintenance opleidingen. Met de oprichting van het consortium is er één aanspreekpunt voor bedrijfsleven en overheid ontstaan. Door het realiseren van kennismanagement tussen het bedrijfsleven enerzijds en het onderwijs anderzijds is tevens een goede vertaalslag van de kwantitatieve en kwalitatieve arbeidsmarktbehoefte gewaarborgd.

Zuidwest-Nederland is een sleutelgebied binnen het Maintenance Valley concept. De regio kenmerkt zich door duurzame, hoogwaardige en kapitaalintensieve bedrijvigheid (luchtvaart, maritieme en procesindustrie, energiesector, infrastructuur en logistiek). Deze bedrijfsactiviteiten vragen om 'maintenance' d.w.z. onderhoud, reparatie en modificatie/revisie van hoogwaardige en duurzame kapitaalgoederen. Maintenance kan het beste vertaald worden als een palet aan activiteiten en technologieën. Daardoor realiseert men een zo efficiënt mogelijk beheer, onderhoud en optimalisatie van technische systemen, binnen de gestelde eisen aan beschikbaarheid, veiligheid en kosten, evenals het versnellen van de innovatiecyclus. Kortweg: levensduuronderhoud van een systeem c.q. duurzame kapitaalgoederen.

De regio Zuidwest-Nederland huisvest een goede mix aan bedrijven die met hoogwaardig onderhoud te maken hebben, zoals de bedrijven rond Woensdrecht (KLu, Stork/Fokker), in de Rijn Schelde Delta (procesindustrie), in Midden-Brabant bij de gemeenten Tilburg en Gilze Rijen (KLu, Standard Aero, Chromalloy en procesindustrie). Samenwerking tussen de bedrijven en de aanwezige kennisinstellingen benut het potentieel om een hoogwaardige maintenance specialisme op te bouwen dat zich zowel op nationaal als internationaal niveau onderscheidt. Op basis van deze sterke punten kunnen de deelnemende partijen topprestaties realiseren als het gaat om kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en concurrentiekracht in maintenance-produkten en -diensten. Daarmee past World Class Maintenance in het Nederlandse beleid om de concurrentiekracht op wereldmarkten te versterken. Voor het bereiken van deze internationale toppositie is een effectieve en efficiënte samenwerking tussen deelnemende partijen cruciaal.

Voorbeelden van projecten

De Academie voor ICT en Media (Avans Hogeschool) is als onderdeel van het economisch stimuleringsprogramma 'Pieken in de Delta', partner in het project Auto Generation Wiring Diagrams (Technische Service Tekeningen voor de Toekomst) met Fokker Elmo als penvoerder. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren, repareren en onderhouden van elektrische en elektronische systemen van de aerospace en defensie-industrie.

'Pieken in de Delta' is een landelijk stimuleringsprogramma van het ministerie van Economische Zaken, waarmee in de regio's wordt geïnvesteerd in goede en strategische activiteiten. Van de zes regio's in Nederland is de regio Zuidwest-Nederland er één met de pieken; Logistiek, Toerisme en Procesindustrie. De laatste heeft twee sub-pieken nl. Bio-energie en Maintenance.

Het doel van het project Automatic Generation Wiring Diagrams is het stimuleren van ICT-ontwikkelingen in Zuidwest-Nederland, met name op het gebied van configuratiebeheer van elektrische installaties. Eén van de opbrengsten van dit project is een proces dat de definitie van installaties overzet naar een grafische weergave in een schema met een elektronisch hulpmiddel Automatic Wiring Diagram Generation Tool (AWDGT). De AWDGT kan in de nieuwbouw en onderhoud van verschillende vakdisciplines gebruikt worden, zoals in de automobiel-, vliegtuig-, scheepvaart- en procesindustrie.

Een ander project is Virtual Reality in het onderwijs. De oprichting van een Excellent Maintenance Training Center, waarin een zeer succesvol virtual spel annex leeromgeving uit Amerika is overgebracht en waarin content is toegevoegd aan de leeromgeving specifiek voor de Nederlandse situatie. Het project heeft als doel te komen tot een virtual reality omgeving die kan worden gebruikt in het onderwijs.

Voor verdere informatie:

Yolanda Stalfoort, persvoorlichter Avans Hogeschool, telefoon 076-5238668 of 06 51549587, e-mail ym.stalfoort@avans.nl. Zij geeft eveneens aanvullende informatie over het persbericht.