Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Europese aardappeltelers bundelen krachten


Breekt er een nieuw tijdperk aan voor telers van consumptieaardappelen na jaren van veel te lage prijzen? Met de gigantisch gestegen kosten van diesel en kunstmest ligt de kostprijs nu rond 14 cent per kilo. De contractprijzen en de dagprijzen blijven dramatisch achter. Dat kan zo niet voort. Onze collega's in Amerika kenden hetzelfde probleem. Ze zochten en vonden de oplossing. Ze komen naar Nederland en andere Noordwest Europese landen. Hoe zij 'de koe bij de horens' hebben gevat, vertellen ze. En de NAV liet een haalbaarheidsonderzoek uitvoeren naar hoe de positie van telers in Nederland en in europa versterkt kan worden. Het kan! De NAV nodigt alle consumptieaardappeltelers in Nederland uit voor bijeenkomsten met het thema.

Startsein voor goede aardappelprijzen!

Immers: We willen weer geld verdienen met onze aardappelen!

Waar en wanneer?


* Maandag 23 juni 20.00 uur, De Meeuwenhoeve, Meeuwenweg 28, 8218 NE Lelystad. Routebeschrijving zie www.demeeuwenhoeve.nl.
* Dinsdag 24 juni 20.00 uur, Hotel Nobis, Nobisweg 1, 5721 VA Asten.
* Donderdag 26 juni 9.30 uur ('s ochtends!!!), Restaurant Grevelingen, Parallelweg 1, 4311 NE, Bruinisse.

Het programma:


* De huidige situatie: Iets te veel leidt tot catastrofale aardappelprijzen, de noodzaak om de positie van telers te versterken.
* Krachtenbundeling werkt: Succesvolle krachtenbundeling Amerikaanse aardappeltelers. Met medewerking van spreker Buzz Shahan (met tolk!) van de United Potato Growers of America (UPGA). De Amerikaanse ervaringen laten zien dat met voortreffelijke informatie, gezamenlijke inkrimping van het areaal veel betere prijzen en hogere inkomens zijn gerealiseerd. Uitstekende informatie over vraag en aanbod, dat is de kurk waarop het succes drijft. UPGA zegt: Degene met de beste informatie wint! Tot voor kort waren dat de afnemers, nu de telers!


* De aardappelprijs in Nederland en in Noordwest Europa kan beter! De NAV brengt verslag uit van de voorlopige uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek.
* Vervolgacties in Nederland en in Noordwest Europa.

Al met al bijzonder interessante bijeenkomsten. U bent van harte welkom. Neem gerust uw partner, collega's en vrienden mee. Tot ziens op een van de bijeenkomsten. Vanaf 23 juni 2008 meer informatie op www.unitedpotato.nl en www.unitedpotato.eu. Wilt u op de hoogte blijven? Meld u aan voor de nieuwsbrief op www.unitedpotato.nl.

Nederlandse Akkerbouw Vakbond

Ter overdenking
Als je altijd denkt zoals je altijd dacht,
Zul je altijd blijven doen wat je altijd deed.

Als je altijd doet wat je altijd deed,
Zul je altijd krijgen wat je altijd kreeg.

It's time to change!